Istraživači pronašli nov način da pretvore grafit u dijamant

Grafit – crni materijal koj se koristi za obične olovke – i dijamant su sačinjeni od ugljenika. Tehnički je izvodljivo pretvoriti jedan materijal u drugi. Potreban je samo ‘mali’ pritisak – oko 150.000 puta veći od atmosferskog pritiska na zemlji. Međutim, istraživači sa Univerziteta Stanford tvrde da su pronašli prečicu.

Uostalom, nema svako pristup mašineriji koja može da generiše toliki pritisak – ali možda više neće biti ni potrebna. Istraživači su naslagali četiri neverovatno tanka lista grafita – mikroskopskin mala – na strukturu sačinjenu od platine, a potom stavili malo vodonika na vrhu.

Naučnici su zapravo pokušavali da proizvedu superiorniju alternativu silikonu, ali umesto toga su otkrili da je dodatak vodonika započeo lančanu reakciju, nalik domino efektu, koja je izmenila strukturu slojeva grafita. Umesto mekog i krtog grafita – što ga čini idealnim za olovke – dobili su grafit koji je jak i čvrst kao dijamant.

Iako se izmenjeni grafit ponaša kao dijamant, neće moći da zameni dijamante koji se koriste za pravljenje nakita. Dijamanti proizvedeni ovom metodom su više pogodni za industrijsku primenu kao što su premazi koji čine sečiva oštrijim i trajnijim, ili se mogu koristiti u elektrohemijskim senzorima. Kako je ovakav proces dosta lakši, proizvodnja dijamanata ovim putem bi trebalo da bude i znatno jeftinija.

Izvor: Gizmodo

Foto: Gizmodo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.