Pronašli su MH370? Kinezi otkrili seriju signala, avioni i brodovi krenuli ka odredištu

"Danas će se (avioni) Australijske kraljevske vazduhoplovne snage priključiti kao pomoć u daljem ispitivanju akustičnih signala u blizini gde je kineski brod detektovao zvuke. Brod Eho i plovila Australijskog okeanskog odbrambenog štita su se takođe uputila da se pridruže “Haiksun 01” što brže moguće da pomognu u detekciji", rekao je čelnik Koordinacionog centra zajedničke akcije Angus Hjuston, prenela je agencija AFP.

Međutim, penzionisani australijski komandant vazduhoplovnih snaga Hjuston istakao je da za dva elektronska impulsa koji je kineski brod prijavio da je otkrio u petak i subotu, nije potvrđeno da pripadaju nestalom avionom, dodaje AP.

Kineska zvanična novinska agencija Sinhua javila je sinoć da je patrolni brod “Haiksun 01” u južnom delu Indijskog okeana otkrio “pulsni signal’’ od 37,5 kiloherca (ciklusa u sekundi), iste frekvencije koju emituju uređaji koji snimaju podatke sa leta aviona u kokpitu.

Posade aviona iz sedam zemalja nadletale su, u desetinama misija iz Perta, duboko u južnom delu Indijskog okeana u potrazi za ostacima aviona i pridružile se brodovima opremljenim sofisticiranom opremom za detektovanje lokatora crne kutije koja snima glasove i podatake s leta.

Avion tipa “Boing 777” je izgubio komunikaciju i nestao iz civilnog radara manje od sat vremena po poletanju iz Kuala Lumpura za Peking, 8. marta.

Izvor: Blic/ foto: AP Photo/Rob Griffith, Pool

Pogledajte još