Zdravstveni razlozi da uživate u toploj kupki

Neke od ovih tretmana možete priuštiti sebi kod kuće, dok bi za druge bilo bolje da posetite neki spa centar sa đakuzijem. Sad znate da nije samo uživanje, već i lečenje!

Smanjivanje bola uzrokovanog artritisom
Za ovo vaša kada može da posluži. Vrela kupka poboljšava cirkulaciju ka mišićima i zglobovima i smanjuje krutost i grčenje mišića. Ako se ipak odlučite za đakuzi verziju, postoje oni posebno dizajnirani za artritičare.

Terapija dijabetesa tipa 2
Poznato je da je redovno vežbanje efektivna terapija za dijabetes tipa 2. Najnovija istraživanja pokazuju da topla kupka ima sličan efekat na dijabetičare, i da se kod nekih ispitanika doza insulina smanjila za 18% nakon što su deo svojih vežbi zamenili toplim kupkama.

Bolji san
Topla kupka 90 minuta pre spavanja je sve što vam treba za miran san. Nije toplota ono što vas uspavljuje, već pad telesne temperature nakon kupke.

Smanjuje bolove mišića
Za večinu bolova u mišićima lekari savetuju toplo-hladno terapiju. Hladna obloga nakon povrede ili izuzetno napornih vežbi, a dan kasnije topla kupka kako bi se poboljšali cirkulacija i protok krvi u bolne mišiće.

Ublažava simptome gripa
Zapušen nos, bolni zglobovi? Najbolji lek je mešavina vlage i toplote - preporučuje se vrela kupka i šolja zelenog čaja.

Foto:yayimages.com
T.D.

Pogledajte još