Okrutno: Prava istina o mučenju Hrista je strašnija nego što znamo

Međunarodna grupa naučnika proučavala je Torinsko platno i došla do zaključka da ono sugeriše da je žrtva zamotana u platno visila na krstu u obliku slova Y.

Jedna od najpoznatijih hršćanskih relikvija, koja predstavlja komad lanenog platna na kome se prepoznaje obris muškog tela, predstavlja pokrov u koji je, kako se veruje, bio zamotan Isus nakon smrti.

Prema najnovijem naučnom istraživanju, laneno platno pokazuje da se krv slivala uzduž ruke, kao i druge povrede na telu. Kako bi saznali da li odgovaraju krvave mrlje na levoj ruci oticanju krvi razapete osobe, stručnjaci su sproveli istraživanje.

Mateo Borini iz Liverpula smatra da je Torinsko platno, bilo da je biblijsko ili srednjovekovno, vrlo zanimljivo delo umetnosti. Naučnik sa Univerziteta Pavia u Italiji zauzeo je različite poze raspeća da bi potom naneo doniranu krv na mesta gdje je bio proboden ekser kroz dlan.

Zajedno su dvojica naučnika zaključila da krvave oznake odgovaraju raspeću, ali samo ako je osoba razapeta na krstu u Y poziciji umesto u T položaju, prema hršćanskoj umetnosti.

Reč je o položaju koji stvara veliku bol i otežava disanje, tvrdi Borini. Veruje se da bi osoba razapeta u Y položaju verojatno umrla od gušenja.

On je objasnio da je slična pozicija korišćena u srednjovekovnom mučenju.

Dnevno.rs

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.