Vučić ponudio SVM da bude u Vladi, imena ministara sledeće nedelje

"Želimo tu koaliciju i da zajedno radimo", rekao je Vučić nakon sastanka sa predsednikom SVM Ištvanom Pastorom u sedištu SNS u Beogradu.

Pastor je novinarima rekao da ta stranka ostaje pri platformi da ima državne sekretare, dok je Vučić rekao da naprednjaci nemaju ništa protiv da SVM ima i ministre u budućoj vladi.

Vučić je na pitanje da li će naprednjaci ponuditi isti otvoreni poziv i socijalistima i NDS rekao da je Predsedništvo stranke donelo jednoglasnu odluku da pozove SVM u vladu, a da je bilo različitih stavova o tome da li u vladu da zovu NDS i koaliciju oko socijalista.

"Jedino za SVM nije bilo razmimoilaženja", rekao je Vučić.

On je naveo da je na sutrašnje razgovore pozvao Ivicu Dačića kao nosioca liste koja je učestvovala na izborima i da ne zna u kojem će se sastavu ta koalicija pojaviti, odnosno da li će Dačić povesti predstavnike PUPS i JS.

Upitan šta očekuje od sutrašnjih razgovora, Vučiće je rekao da to u ovom trenutku ne može da kaže, ali da će izneti program SNS i da očekuje da Dačić iznese svoj stav.

Vučić je poručio da ne može u vladu sa nekim ko će tražiti u ovakvoj situaciji povećanje plata u javnom sektoru.

"Ako mi budu rekli hajde još jednaput da ne povećamo snagu privrede zemlje ili da ovako slabi povećavamo plate u javnom sektoru i penzije, ja ću reći da u tome ne mogu da učestvujem, a vi vidite kako ćete drugačije da formirate vladu. A ako budu rekli da ćemo odgovorno da se ponašamo i preduzimao teške korake onda ćemo da razgovoramo na drugačiji način", rekao je Vučić.

Lider naprednjaka je dodao da će danas telefonski razgovarati sa NDS, a da će narednih dana sa njima biti održan i sastanak.

Vučić je rekao da razgovora i sa vanstranačkim ličnostima, kao i sa prijateljima iz inostranstva i naglasio da SNS ne mora da ima većinu ministara u vladi, da će vlada imati najviše 19 članova i da će biti najmanja u modernoj srpskoj politickcoj istoriji.

I Vučić i Pastor su rekli da uopšte nisu razgovorali o promeni vlasti u Vojvodini.

Govoreći o Beogradu, Vučić je rekao da će se time baviti stranački organi i da će formiranje gradske vlasti biti završeno u zakonskom roku.

Pastor je nakon sastanka sa Vučićem rekao da je SVM spreman da bude partner u rešavanu problema u Srbiji i izrazio uverenje da će program te stranke moći da bude deo programa buduće vlade.

Pastor je kazao da je zadovoljan današnjim razgovorom i da poziv doživljava kao priznanje stranci i potvrdu da se isplati biti pošten.

"Ništa novo od Vučića nismo čuli, čuli smo ono za šta smo ubeđeni da odgovora stvarnosti. Sigurno je da ova situacija u Srbiji nije nastala proteklih godinu dana. Sada je strmina prevelika, ruksak pretežak, počinju nam pucati ligamenti i ograničeni smo što se tiče manervskog prostora", rekao je Pastor.

On je rekao da je i pored toga SVM kao stranka spremna da učestvuje u rešavanju problema, jer joj je stalo do toga da deca u Srbiji mogu da žive i da se oni koji su otišli iz zemlje u nju se vrate.

"Spremni smo da budemo partneri u tome, jer nam je to cilj", poručio je Pastor.

U delegaciji SVM, koju je predvodio predsednik strake Ištvan Pastor, bili su i njeni funkcioneri Balint Pastor i Laslo Varga. U ime SNS, pored Vučića sastanku su psisustvovali i potpredsednici stranke Nebojša Stefanović i Goran Knežević, kao i funkcioneri Jadranka Joksimović i Maja Gojković.

Lider SNS Vučić najavio je na sednici Predsedništva te stranke formiranje vlade sa najviše 19 ministara do 25. aprila.

Kako piše "Danas", SNS će sa potencijalnim koalicionim partnerima razgovarati do četvrtka, u petak se pravi pauza, a u nedelju se očekuje sednica Glavnog odbora stranke na kojoj će se odlučivati o eventualnoj koaliciji.

Prema rečima sagovornika ovog lista, u subotu na sednici Predsedništva naprednjaci nisu pominjali imena budućih ministara niti druga personalna rešenja, a o tome bi trebalo više da se zna sledeće nedelje, odnosno 15. ili 16. aprila.

Potpredsednik SNS Nikola Selaković rekao je juče za Radio Beograd da unutar stranke nije bilo konkretnih razgovora o budućem koalicionom partneru te stranke s kojim bi se formirala nova vlada, kao i da će SNS razgovarati sa svima koji su spremni da zasuču rukave kako bi zemlja izašla iz teške situacije.

"Kada smo razgovarali na Predsedništvu stranke, nismo govorili konkretno o bilo kom budućem koalicionom partneru, ali rekli smo da smo spremni da razgovaramo sa svima koji su spremni da razgovaraju sa nama i da ponudimo svoj program i politiku koja treba da dovede do njegovog ostvarenja“, izjavio je Selaković.

Izvor: B92
Foto: Beta - Miloš Miškov

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.