U Donjecku proglašena nezavisnost

Foto: AP/Andrey Basevich

U ukrajinskom gradu Harkovu zgrada uprave je oslobođena od demonstranata, saopštili su ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov i lokalna policija.

Grupa proruski orijentisanih demonstranata koji se protive novoj ukrajinskoj vladi zauzela je glavnu zgradu administracije grada Donjecka i proglasila Donjeck Republiku, nezavisnu od Kijeva, javlja Raša tudej

Naime, novinarima nije dozvoljeno da uđu u zauzetu zgradu, a na interentu je objavljen video-snimak skupa ispred ulazu u zgradu.

"Proglašavam formiranje nezavisne državne narodne republike Donjeck", rekao je jedan čovek koji se vidi na snimku.

Delegati su doneli odluku da najkasnije do 11. maja bude održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji, a od predsednika Vladimira Putina zatražili su da ima pošalje "privremeni mirovni kontigent" vojske.

Sinoć je najmanje dvoje ljudi povređeno u sukobu učesnika mitinga za federalizaciju Ukrajine i policije prilikom zauzimanja zgrade regionalne uprave Službe bezbednosti Luganjska, nad čijim je ulazom istaknuta ruska trobojka, javile su agencije.

Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine, optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina i zbačenog šefa ukrajinske države Viktora Janukoviča da su pokrenuli jučerašnje nerede i obećao adekvatan odgovor, ali "bez prolivanja krvi".

Više od 2.000 proruskih demonstranata okupilo se juče ispred zgrade Rregionalne uprave u Harkovu, na kojoj su istakli rusku zastavu. Zatim je nekoliko desetina Prorusa upalo u zgradu, pošto se policija povukla pred njihovim naletom.

Demonstranti koji traže održavanje referenduma o pripajanju Ukrajini prethodno su zauzeli zgradu javne uprave u Donjecku, na kojoj su takođe istakli rusku zastavu.

Proruski protesti su održani u još nekim gradovima na istoku Ukrajine.

Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.