Srbin uhapšen zbog napada u Beču

Foto: Austrijska policija

Srbin Dejan V. uhapšen je u Matighofenu, dok su brat i sestra Kristijan H. (39) i Renata H. (42) iz okoline Salcburga, kao i još jedna žena (42) iz Beča, uhapšeni u jednom restoranu u Ojgendorfu.

Kako je saopštio glavni inspektor Ernst Hofman, osumnjičeni su sa žrtvama bili u “poslovnim odnosima” i “radilo se o novcu”.

Zna se da su svi oni bili u Beču kada je počinjen zločin (11. januara) i da je najmanje dvoje njih bilo na licu mesta. Jedan od osumnjičenih je i Dejan V., koji je i povređen prilikom detonacije.

Nakon zločina, Dejan je navodno otišao u Srbiju, a u Austriju se vratio prošle nedelje. Kako navode mediji, on bi trebalo bi da bude podvrgnut pregledu medicinskog veštaka ove nedelje.

Bomba koju je austrijska policija pronašla u petak uveče u jednoj zgradi u Beču navodno je bila namenjena ubistvu Zlatka Novankovića i njegovog nemačkog partnera Valdemara V.

Krajem prošle nedelje uhapšeni Austrijanac hrvatskog porekla Kristijan H. (34) priznao je policiji da je bomba, koja se nalazila u jednom podrumu, bila namenjena za ubistvo, koje je 11. januara izvršeno pištoljem i kašikarom.

Prilikom saslušanja u petak, Kristijan je rekao da je sakrio jednu bombu u podrum jedne zgrade u trećem bečkom okrugu, a specijalne jedinice austrijske policije za deminiranje su iste večeri bombu pronašle i odnele na deminiranje izvan Beča.

Troje osumnjičenih za ubistvo Novakovića i njegovog nemačkog partnera uhapšeno je u četvrtak kasno posle podne. Najpre je uhapšen srpski državljanin Dejan V. (29) u mestu Matighofen. Zatim su uhapšeni brat i sestra, Austrijanci hrvatskog porekla – Kristijan u okolini Salcburga, a njegova sestra Renata u mestu Ojgendorf.

Kristijan je, kako je policija navela, priznao da je ispalio hice i aktivirao kašikaru, a Dejan V., koji je zadobio povrede usled eksplozije, priznao je da je bio prisutan na mestu zločina, pa samim tim i da je bio saučesnik.

"Radilo se o novcu", ukratko je opisao motiv glavni inspektor Ernst Hofman, nakon objave vesti o rasvetljavanju ubistva koje je mučilo čuvare reda od početak ove godine.
Za sada je nejasno da li motiv ima veze sa sumnjivim poslovima Novakovića u vezi ilegalnog uvoza dizela u Austriju.
Izvor: Blic

Pogledajte još