Bolji od padobranstva! Poljubac između romantike i nauke

Prema sprovedenim anketama, žene često porede dobar poljubac sa “topljenjem putera” ili “udarom talasa”, dok su muškarci malo drugačiji u opisu. Za njih je poljubac više nalik “vibracijama na koncertu” ili kao kad se “zakuca trojka” u poslednjim sekundama košarkaške utakmice!

Stručnjaci su dokazali da iza ovih lepih i toplih osećanja, koja dolaze od poljupca, ipak stoji dosta fiziologije. Osećanje romantične ljubavi i ljubljenje, stimuliše isti deo mozga koji biva pokrenut i kada se bavimo sportovima kao što su padobranstvo, skakanje bandžijem ili trčanje na duge staze. Sve te aktivnosti čine da mozak preplave talasi norepinefrina, dopamina i feniletilamina! Ovi neurotransmiteri se vezuju za receptore odgovorne za užitak u mozgu i na taj način stvaraju osećaj euforije i ushićenja.

Zato, sledeći put kada se osećate romantično i želite da iskažete svoju ljubav nekom posebnom, ne idite na skakanje padobranom, već se poljubite! Osećaj i utisak je apsolutno isti!

Ingrid Bergman je sa pravom za poljubac rekla: “Poljubac je divan trik koji je osmislila priroda, da bi prekinula razgovor kada on postane potpuno suvišan!”

Izvor: lovetips

Foto: Yayimages

Pogledajte još