Rusi gomilaju trupe prema granici s Ukrajinom

0

Američki ambasador pri OEBS je izjavio da Rusija gomila desetine hiljada vojnika nedaleko od ukrajinske granice i pozvao Moskvu da preduzme korake u cilju smirivanja situacije.

“Imamo čvrste dokaze da na granici stoji više desetina hiljada vojnika i to ne u normalnim mirovnim pozicijama ili garnizonima”, rekao je Danijel Bir novinarima nakon sastanka 57 članica OEBS koje su se hitno okupile kako bi razgovarale o ovom pitanju.

Ruska delegacija nije prisustvovala sastanku.

“Ruska Federacija bi trebalo da preduzme korake ka deeskalaciji krize. Oni su odigrali glavnu ulogu u krizi i postoje jasni praktični koraci koje mogu da preduzmu da bi se ona rešila”, rekao je on.

To znači, kako je naveo, da bi Rusija trebalo da se angažuje sa međunarodnom zajednicom i dozvoli inspekciju kretanja svoje vojske.

Proruski demonstranti su zauzeli državne zgrade u tri ukrajinska grada, što je privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ocenio kao deo ruskog plana da se Ukrajina destabilizuje i dovede ruska vojska koja se trenutno nalazi na manje od 30 kilometara od ukrajinsko-ruske granice.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.