Danas se obeležava Međunarodni dan Roma

Odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma doneta je na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine.

Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Djelem, đelem", a ustanovljena je zastava sa tačkom kao centralnim simbolom.
Svetski dan Roma je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

Tim povodom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sa predstavnicima romske nacionalne manjine, a zatim će povodom sedam decenija od završetka Drugog svetskog rata i u čast 8. aprila otvoriti izložbu ''Zaboravljeni Holokaust'' u Roma Art Galeriji.

Povodom Svetskog dana Roma, biće održana i manifestacija ''Iskorak u vremenu'' na kojoj će, kako je najavljeno, govoriti prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Srđan Šajn.

Tom prilikom biće uručene nagrade ''Zlatan točak'', a prethodno će biti otvorena izložba fotografija najpoznatijih Roma sveta i prikazan dokumentarni film ''A ti, Bože preživi".

U okviru obeležavanja 8. aprila Savet za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Romska ženska mreža organizuju konferenciju ''Položaj Romkinja u Dekadi inkluzije Roma (2005-2015)''.

Cilj konferencije je da učesnici, kako iz vladinog sektora, tako iz civilnog društva, izlože dostignute rezultate po relevantnim komponentama Dekade inkluzije Roma imajući u vidu rodni aspekt.

Povodom obeležavanja 8. aprila, Zaštitnik građana će predstaviti zaključke ''Izveštaj o sprovođenju Strategije za unapređivanje položoja Roma sa preporukom'' koji sadrže podatke prikupljene tokom istraživanja obavljenih u romskim naseljima i u saradnji sa organizacijama civilnog društva.

Dan Roma obeležiće i pripadnici te nacionalne manjine u Ivanjici i Čačku.

Predsednik Udruženja Roma, Petar Marković rekao je Tanjugu da na području ivanjičke opštine živi više od 80 Roma, kao i da postoje brojni problemi.

"Imamo puno problema, pre svega mislim na rešenje stambenih pitanja romskih porodica", rekao je Marković dodajući da će 8. april biti obeležen u Velikoj sali odmarališta Golija gde će pored oficijelnog dela, čitanja izveštaja o radu Udruženja Roma, biti organizovano i tradicionalno romsko veselje.

Na konferenciji povodom Svetskog dana Roma održanoj juče u Beogradu rečeno je da su Romi i dalje najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji, mada je poslednjih godina dosta toga učinjeno na planu poboljšanja položaja romske zajednice.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je da je diskriminacija najizraženija u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i stanovanja.

Da je stanje prava romske manjine bolje nego u prethodnom periodu, ali da mora još mnogo toga da se radi i preduzme da bi romska zajednica u potpunosti bila uključena u društvo, složio se i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović koji je ocenio da svoj doprinos tome moraju dati država i njene institucije, ali i legitimni i odgovorni predstavnici romske zajednice.

Izvor: b92

Pogledajte još