Ukrajinske snage hapse po Harkovu, grad blokiran

Pokrenuta je antiteroristička operacija. Centar grada je blokiran zajedno sa stanicama metroa. Ne brinite. Kad budemo završili, otvorićemo ih ponovo- naveo je Avakov na svojoj Fejsbuk stranici, prenela je agencija Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pritvoreni osumnjičeni za "nelegalne aktivnosti koje se povezuju sa separatizmom, organizaciju masovnih nereda, narušavanje ljudskog zdravlja i narušavanje drugih zakona", javila je ukrajinska novinska agencija Interfaks.

Itar Tas s dodaje da su dodatne specijalne jedinice policijske ranije povučene iz drugih krajeva zemlje i rasporedjene u istočnim i južnim regionima Ukrajine.

Te specijalne policijske snage su spremni da izvrše operativne zadatke bez uzimanja u obzir trenutnog stanja na lokalu, naveo je Avakov što je zvanično saopšteno iz ukrajinskog ministarstva.

Ruska agencija navodi da su posle Donjecka, grupa javnih ličnosti održala sastanak u regionalnom energetskom postojenju i izrazila nepoverenje poslanicama regionalnog saveta Harkova i odlučili da proglase nezavisnu državu pod nazivom Narodna Republika Harkov.

Oni su naveli da će odluka stupiti na snagu, pošto bude potvrdjena na regionalnom referendumu.

Zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema, koji je upućen u Donjeck da koordinira aktivnosti agencija za sprovodjenje zakona, rekao je danas da "neće biti juriša na regionalne zgrade vlasti" koje su u nedelju zauzeli demonstranti i proglasili nezavisna Donjetsku Narodnu Republiku.

On je, u izjavi za lokalnu televiziju, kazao da je odluka doneta na osnovu rezultata razgovora sa predstavnicima demonstranata koji borave u regionalnom energetskom postojenju i napomenuo da bi "trenutna situacija u Donjecku mogla biti rešena samo na miran način, bez upotrebe sile", navodi Itar Tas s.

"Usijane glave će biti kažnjene"

Avkov je ranije rekao da su poslate trupe na istok Ukrajine. Avakov je, kako prenosi Ukrinform, rekao da su jedinice upućene u tri oblasti na istoku zemlje "spremne da rešavaju operativne zadatke ne obazirući se na lokalne nijanse".

"Pozivam sve usijane glave da odlože kritiku i panično raspoloženje i pomognu policiji da održi situaciju. Treba da se ujedinimo i zaštitimo celovitost i integritet naše zemlje (...) Jasno nam je ko su podstrekači nereda u sve tri oblasti, mi smo ih identifikovali, i želim da ih upozorim, da će legalno kažnjavanje biti neizbežno",
rekao je ukrajinski ministar.

Ukrajinske agencije podsećaju da su u poslednje vreme u tim oblastima demonstranti zauzimali zgrade oblasnih administracija i drugih državnih organa, sa zahtevima da se održi referendum o statusu, sličan onom koji je nedavno održan na Krimu.

Izvor: Blic/ foto: AP

Pogledajte još