Kontaktna sočiva za noćni vid bi uskoro mogla da postanu realnost

Inženjeri sa Univerziteta Michigan su pronašli nov način za opažanje infracrvene svetlosti upotrebom dva sloja ugljenika debljine atoma, poznatog kao grafen. Za razliku od prethodnih metoda, supstanca ne mora da se ohladi na ekstremno niskim temeraturama, a uređaj je mali i veoma tanak.

Istraživači, Ted Norris i Zhaohui Zhong, su se suočili sa velikom preprekom u vidu sledeće karakteristike grafena: jednostavno nije dovoljno 'osetljiv' na svetlost. “To je od sto do hiljadu puta manje nego što bi komercijalni uređaj zahtevao“, rekao je Zhong. Umesto da se oslone na 'osetljivost' grafena na svetlost, naučnici su odlučili da izmere električnu struju koja prolazi
uzduž sloja grafena. Njihovi nalazi, objavljeni prošlog meseca u časopisu Nature Nanotechnology, objašnjavaju da, kako svetlost pogađa gornji sloj grafena, to ostavlja merljiv uticaj na tok struje ispod njega. Ovaj proces proizvodi električni signal koji može da prikaže sliku noću.

“Ako ga integrišemo u kontaktna sočiva ili druge nosive uređaje, može umnogome da poboljša vid“, rekao je Zhong. “Pruža nov način interakcije sa okruženjem“, dodao je. Osetljivost i performanse moraju da se poboljšaju, a potrebno je mnogo rada da bi se napravio proizvod koji bi pravilno funkcionisao van laboratorije.

Izvor: The Verge

Foto: The Verge

Pogledajte još