Iz kuvara naših baka: Kitnikez

Još jedna osobina ove poslastice je njena dugotrajna priprema, ali može i dugo da stoji - čak i do mesec dana. U stara dobra vrmeena moglo se dugo kuvati, kada nije bilo električne energije i centralnog grejanja, nego se ložila vatra u šporetima na kojima se kuvalo, a ti isti šporeti su grejali i prostorije u kojima se preko dana boravilo. U takvim uslovima, kuvanje kitnikeza, em nije bilo skupo, em je bilo korisno, em je vremena u jesen, po završetku radova u poljima, bilo sasvim dovoljno. A o dečjim radostima i da ne pričamo.

Potrebno je: 2 kg neočišćenih dunja, 500g šećera, ribana kora jednog limuna, sok od pola limuna, 200g seckanih oraha.

Priprema: Očišćene dunje isecite na kocke i kuvajte ih sa malo vode oko 1 sat (ili dok ne počnu da se raspadaju) na tihoj vatri (na dvojci). Kada se skuvaju, ocedite ih od vode i ispasirajte ih ili sameljite štapnim mikserom ili nekim blenderom, šta imate, da dobijete kašu od dunja. U široku šerpu (bitno je da bude široka da se pre skuva) sipajte ovu kašu i dodajte šećer, naribanu limunovu koru i sok. Mešajte drvenom varjačom (nikako plastičnom) na tihoj vatri sve dok se ta kaša ne zgusne toliko, da kada povučete varjačom ne ostane trag (kao kada se kuva pekmez ili ajvar). Ovo kuvanje ne sme biti na jakoj vatri da smeše od dunja ne bi bilo više po i oko šporeta nego u šerpi i da ne bi zagorela, a samim tim to znači da ovo kuvanje ne traje manje od sat vremena, a može biti i dva - zavisi koliko i kako ste ocedili tečnost u kojoj su se dunje kuvale.

Kada ova smeša dobije potrebnu gustinu, skinete šerpu sa vatre i u nju dodajte iseckane orahe. Možete praviti i bez oraha.

Kuvanu smešu od dunja sipajte u tepsiju ili kalup obložen papirom za pečenje (da se ne bi zalepilo). Kada se kitnikez ohladi i stegne, izručite ga iz kalupa na drvenu dasku ili neku tacnu koju ćete skloniti na hladno mesto. Kitnikez ostavite tako da stoji najmanje 2 dana da bi se fino osušio i da bi mogao lepo da se seče na kocke.

Izvor: Kuvarancije.com / Virtualnigrad.com
Foto: yayimages

Pogledajte još