GRAD GLADNIH: Kraljevčani nemaju para za više od 100 grama mesa!

Foto: kraljevo.org

Stopa nezaposlenosti u Kraljevu je čak 35 odsto, a zaposlenih je svega 10.000 više od nezaposlenih. Prosečna plata je nešto više od 300 evra, a retke su porodice u kojima dva člana imaju posao.

Usluge Narodne kuhinje svakodnevno koristi 600 Kraljevčana, a zahvaljući donatorima hrana je obezbeđena do kraja 2014. godine.

Meso na kašičicu

Sve više mušterija se žali da u novčaniku nema više od dvesta dinara za kupovinu mesa.

"Nikada nisam uspela da nađem stalni posao, dok je suprug nekada radio u „Magnohromu“. Poslednjih godina je na Zavodu za zapošljavanje bez ikakvih izgleda da će ga neko zaposliti, jer ima 55 godina. Ja čistim jednu zgradu u gradu, a suprug Milan ponekad ode na građevinu. Sin Goran je završio srednju mašinsku i nigde ne radi. Ima dana kada bukvalno preživljavamo" priča Gordana Bojović, koja u mesari kako razmišlja od čega danas da skuva ručak sa svega nekoliko stotina dinara.

Sličnu muku muči većina Kraljevčana.

Na pijaci se neretko kupuje kajmak u čašama od jogurta, a sir u posudama od margarina. Slobodanka Bulatović iz Jovca kaže da je krajem devedesetih prodavala 150 kilograma sira i 30 kilograma kajmaka za jedan dan, a danas se desi da ne proda ništa.


"Jedva kilogram kajmaka prodam, i to pijačnim danima. Nema više kupaca. Ne ulaze u mlečni deo, a nekada nije moglo da se prođe"
, priča Slobodanka.

Socijalna pomoć za 9.000 Kraljevčana Preko 3.500 Kraljevčana je prošle godine dobilo materijalnu pomoć od Centra za socijalni rad, dok su iz budžeta Grada jednokratnu novčanu pomoć dobile 5.223 osobe. Zahteva za socijalnu pomoć ima na hiljade, ali ni grad ni Centar za socijalni rad nisu u mogućnosti da pomognu svim ugroženim Kraljevčanima.

U mesarama, meso se kupuje bukvalno na grame.
"Kome da prodam meso? Pre neki dan mi je došla gospođa koju znam od ranije. Pitala me je šta od suhomesnatih proizvoda može da kupi za 100 dinara. Narezao sam joj nekoliko listova čajne, a častio sam je i preko toga. Ne znam šta se desilo sa ovim gradom", priča mesar Miša.

Najlon pijaca polovne robe je postala robna kuća za većinu Kraljevčana. Najbolja ponuda je nedeljom, ali ako se porani.

"Svake nedelje ustajem u pet sati, i za nekih pola sata sam na buvljaku. Čekam da iznesu robu kako bih mogla da pronađem nešto kvalitetnije. Kupujem pantalone, majice, džempere. Skoro sam kupila kaput za 500 dinara" priča za Milica Petrović.

Blic

Pogledajte još