Stravično: Elektronska cigareta eksplodirala konobarici u lice!

Laura je, srećom, imala dobre reflekse i hitro je odskočila uz vrisak, tako da joj je eskplozija ove sve popularnije naprave samo oprljila ruku i upropastila haljinu, ali nije ozbiljnije povredila.

“Dok sam bežala, osećala sam vrelinu”,
ispričala je nešto kasnije uzrujana devojka, koju je jedna gošća odvela do toaleta da se umije i smiri.

Kada se uzbuđenje stišalo, ispostavilo se da je u pitanju bila elektronska cigareta 21-godišnjeg Stjuarta Patersona, takođe zaposlenog u hotelu, koji još od decembra pokušava da ostavi pušenje. Paterson kaže da je cigaretu uključio da se puni na njegovom punjaču za ajped, što je prethodno već mnogo puta radio, i da nikako nije očekivao da se ovako nešto dogodi.

Elektronske cigarete treba puniti na specijalnom punjaču i prilikom punjenja ih ne treba ostavljati bez nadzora

Bar je u tom trenutku bio prepun, jer je jedan fudbalski klub proslavljao pobedu, tako da je deo rasprnute baterije pogodio jednog od gostiju u stomak i opekao ga, dok se na video snimku eksplozije koji su načinile kamere za nadzor lepo vidi da je mlada kelnerica za dlaku izbegla da joj vatreni oblak ne izgori lice.

"Pitam se šta bi se desilo da sam je ostavio da se puni kod kuće, dok mene nema, što sam ponekad radio. Izbio bi požar i šteta bi bila ogromna"
, zabrinuto razmišlja Paterson.

Sa njim se slažu i stručnjaci. Svima koji koriste elektronske uređaje sa litijum-jonskim baterijama za koje je potreban punjač oni savetuju da ih prilikom punjenja ne ostavljaju bez nadzora, jer ovakvi incidenti, iako retki, nisu isključeni.

Proizvođač e-cigareta “Totali vikid” smatra da je problem u tome što cigareta nije punjena na svom, namenski konstruisanom punjaču, a brojne nezavisne organizacije, među kojma su i vatrogasne službe, upozoravaju da nepravilno punjenje litijum-jonskih baterija zaista može da izazove katastrofu.

Izvor: Blic

Pogledajte još