Španski parlament odbacio zahtev Katalonije za referendum

Posle skoro sedmosatne rasprave poslanici su odbacili sa 299 glasova protiv, 47 za i jednim uzdržanim glasom zahtev katalonske regionalne skupštine da se na nju prenese ovlašćenje da održi izjašnjavanje o nezavisnosti.

Reagujući na odbijanje poslanika donjeg doma španskog parlamenta, regionalne institucije će tražiti druge "legalne puteve" da organizuju referendum 9. novembra, rekao je u utorak uveče katalonski predsednik Artur Mas.

Odbijanje zahteva da Katalonskih vlasti da organizuju referendum u ime nacionalnog jedinstva koji brani ustav ne znači kraj tog nastojanja, rekao je Mas u izjavi za televiziju.

Ustavni sud Španije proglasio je krajem marta nezakonitim sazivanje referenduma o samoopredeljenju u Kataloniji, što je prethodno odbacila i španska vlada, zadavši tako udarac katalonskim vlastima koje su izjašnjavanje planirale za novembar.

Katalonske vlasti nameravale su da održe referendum o samoopredeljenju te oblasti 9. novembra. Pitanje na referendumu trebalo je da bude "Da li želite da Katalonija bude država?" i ako je odgovor "da" - "Da li želite da ta država bude nezavisna?".

Prema anketama, od oko 7,5 miliona žitelja Katalonije, njih 50 odsto podržava nezavisnost te pokrajine s tim da je ta podrška manja ako bi otcepljenje od Španije značilo i izlazak iz Evropske unije.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine.

Izvor: Beta/ foto: Wikipedia

Pogledajte još