Kim Džong-Un ponovo "izabran" za lidera Severne Koreje

0

Kim Džong-Un je danas ponovo izabran za lidera Severne Koreje, objavili su lokalni mediji, precizirajući da je parlament potvrdio njegov ponovni izbor na čelo moćne Komisije za nacionalnu odbranu (NDC).

Ta odluka je u parlamentu izglasana na početku zasedanja na kojem se očekuje da će biti potvrđene personalne promene nakon iznenadnog pogubljenja nekad moćnog Kimovog teče Džang Song-Teka u decembru prošle godine, prenela je agencija AFP.

Posle izglasavanja Kima na čelo NDC, “svi poslanici i učesnici sednice su počeli glasno da aplaudiraju i uzvikuju 'ura', čestitajući mu od srca na izboru”, objavila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Kim DŽong-Un takođe obavlja funkciju prvog sekretara vladajuće Radničke partije Koreje i vrhovnog komandanta Korejske narodne vojske, ali mu njegov ponovni izbor na čelo moćne vojne komisije NDC daje ultimativnu moć u državi kojom vlada.

Ovo je prvo zasedanje parlamenta čiji su poslanici izabrani na prošlomesečnim izborima, na kojima je svaki kandidat u svojoj jedinici bio jedini za koga su glasači mogli da glasaju.

Izvor: Blic/ foto: AP Photo/Wong Maye-E, File

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.