Preminula Svetlana Velmar Janković

Foto: YouTube/Print screen

Srpska akademija nauka i umetnosti sa žaljenjem obaveštava javnost u Srbiji da je preminula knjževnica Svetlana Velmar Janković.

Spisateljica je rođena u Beogradu 1. februara 1933. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu Francuski jezik i književnost.

Dopisni član Odeljenja jezika i književnosti postala je 2. novembra 2006. godine, a redovan član od 5. novembra 2009. godine.

Bila je u uredništvu časopisa Književnost i član uređivačkog kolegijuma Izdavačkog preduzeća „Prosveta” (1971-1989). Takođe, bila je urednik Prosvetinih edicija proze i esejistike domaćih autora, lektire za srednje škole i osnivač Biblioteke „Baština”.

Dobitnica je nagrada: „Isidora Sekulić”, „Ivo Andrić”, „Meša Selimović”, „Đorđe Jovanović”, „Bora Stanković”, „Politikinog Zabavnika”, „6. april” za životno delo o Beogradu, nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu u 1992. godini, NIN-ove nagrade za roman godine (1995), „Neven” i drugih.

Akademik Svetlana Velmar Janković dala je izuzetan doprinos srpskoj i svetskoj književnosti i svojim delima obogatila je opus naše savremene književnosi i književne kritike.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još