I ŠTETAN I LEKOVIT: U duvanu se krije lek protiv raka?

Naučnici su prepoznali molekul u cvetu ove biljke koji se obično bori protiv gljivica i bakterija i iznenadili se kada su u njemu otkrili i sposobnost uništavanja ćelija kancera.

Nazvan NaD1, funkcioniše kao struktura koja se pričvršćuje za lipide prisutne u membrani ćelija raka i izaziva njenu eksploziju.

"Ima neke ironije u činjenici da je jedan od najmoćnijih mehanizama protiv raka otkriven u cvetu biljke od koje se prave cigarete, ali ovo otkriće obećava", kaže dr Mark Hulet sa La Trobe instituta u Melburnu.

"Sledeći korak su prekliničke studije koje će ispitati ulogu NaD1".

Preklinički rad počeo je u biotehnološkoj kompaniji Hexima u Melburnu, a do sada preliminarni rezultati obećavaju, kaže Hulet.

"Ovo otkriće ima potencijal da stvori novo terapeutsko sredstvo za ljudsku upotrebu. Jedan od najvećih nedostataka dosadašnjih oblika lečenja raka je taj što podjednako uništavaju zdrave ćelije i ćelije kancera. Za razliku od njih, NaD1 može da prepozna kancerogene ćelije sa malo ili nimalo uticaja na zdrave".

Dr Hulet kaže da su naučnicima odavno poznate molekule koje čine prvu liniju odbrane od određenih mikroba kod biljaka i životinja.

Do sada niko nije znao kako ti molekuli obavljaju svoj posao.

"Otkrili smo kako funkcioniše ovaj univerzalni proces odbrane, koji će možda imati i druge terapeutske primene, uključujući i stvaranje antibiotika za određene infekcije", kaže Hulet.

Izvor: Dailymail via B92
Foto: yayimages

Pogledajte još
1 komentar
  1. David says

    Dobar dan,ja sam David iz Novog Sada,Srbija.Sto je najgore,ja sam sad proucavao to i shvatio da je to to,sirenje zablude o hemijski preradjenom duvanu da bi se ljudi udaljiji od te biljke… Cigarete hemijski preradjen duvan.Zabluda koja ustvari pokazuje to da ta biljka ima te osobine.Takvim hemijskim reakcijama bi trava obicna mogla biti pusljica.Al krije se tu tacno to.Ja mislim iskreno da do ove objave i ostatka ne bi dosao neko ko nije to shvatio.Svaka cast za objavu.Otkrili ste pre mene.Postovanje i nek vam je sa srecom otkrivanje .Nazalost u Srbiji nema uslova ni da se otkriju neke sitne stvari a kamoli ovo revoluciono otkrice.Svaka cast,pozdrav!

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.