Novo otkriće: Oči su “prozor” koji gleda na naš mozak?

Naučni su dokazali da su ljudi sa većim i širim krvnim sudovima postigli lošije rezultate na IQ testovima u srednjim godinama. Drugii faktori, kao što su pušenje, dijabetes ili socioekonomski status ne mogu biti odgovorni za rezultate, objašnjava doktor Idan Šalev autor ovog istraživanja.

Šta to znači? Krvni sudovi u vašim očima mogu odražavati stanje krvnih sudova u mozgu, jer su slične veličine, strukture i funkcije. “Očni krvni sudovi su izgrađeni od istog tipa ćelija kao i krvni sudovi u mozgu.” - dodaje Šalev.

Prethodne studije su objasnile povezanost stanja očnih krvnih sudova sa sa rizikom od demencije, kardiovaskularnih oboljenja ili šloga. Takođe je dokazano da zdravlje vaših očiju indikuje kakvo je stanje vašeg mozga još u ranom uzrastu.

Dakle šta ovo vama zapravo znači? Čak iako ste blagosloveni sa fantastičnim vidom, potrebno je mnogo više od takvog pregleda vida da saznate šta vam se “mota” po glavi.

"Praćenje promena na krvnim sudovima oka je vrlo važno, naročito kod onih osoba koje imaju predispoziciju da obole od nekih kardiovaskularnih bolesti”. Šalev još napominje da je vođenje istorije promena bitno, jer će svaka uočena anomalija biti dovoljna da se preventivno pobrinemo za neku od bolesti koja je u “najavi”. Jer, ako sve te promene na oku jednostavno zanemarimo, kada dođe do ozbiljnog oboljevanja i kada simptomi budu i te kako vidljivi, može biti kasno za lečenje.

Izvor: health

Foto: Yayimages

Pogledajte još