Palmina baklja više ne gori

Foto: Beta

Navikli smo da je predizborna kampanja vreme velikih obećanja. Jedno od najvećih obećanja u ovoj kampanji dao je Dragan Marković Palma. Paleći olimpijsku baklju Marković je tada obećao da će ona goreti sve dok se i poslednji Jagodinac ne zaposli.

Iako je tada rekao da će se to dogoditi u naredne dve godine, baklja je danas ugašena. B92 je proveravao zbog čega.

Dragan Marković Palma je u telefonskom razgovoru za B92 rekao da time neće da se bavi, ali i da razloga za brigu nema.

"Ja mogu baklju da upalim kad god hoćete, ali gas je skup. Dođite u ponedeljak, pravi se improvizovana baklja kao u kaminu. Biće visoka dva metra”, obećava Marković.

I dok prvi čovek Jagodine tvrdi da se, bez obzira na to da li će njegova koalicija ući u Vladu, borba za nova radna mesta nastavlja, građani sa kojima je razgovarala ekipa B92 sumnjaju da dato obećanje može da se obistini.

Inženjer elektrotehnike Vanja Plešak već deset godina nema posao u struci. Nada se da će biti među onima koji će se u naredne dve godine zaposliti.

“To je blizak period, videćemo da li je to tačno ili je još jedna laž srpskih političara”
, oprezan je Vanja.

Oni koji se u ovom gradu bave nezaposlenima za sada ne strahuju za svoj posao. Na evidenciji je više od 11.000 Jagodinaca. Trećina ima samo osnovnu školu, a u poslednjih godinu dana beleži se trend laganog pada broja nezaposlenih.

Novootvorene fabrike u Jagodini su angažovale sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje oko 400 ljudi, kaže za B92 Marijana Stevanović iz jagodinske gilijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

“U skladu sa svojom delatnošću, najviše traže šivače i stolare i to sa radnim iskustvom. Kada zadovolje svoje potrebe lica sa radnim iskustvom, onda se ide na prekvalifikaciju lica koja nisu te struke”, objašnjava ona.

Marković je najavio da će sutra biti otvoren pogon italijanskog proizvođača nameštaja u kome će u prvoj fazi raditi 60 ljudi, dok se do kraja godine očekuje otvaranje još dve fabrike.

B92

Pogledajte još