Beogradski centar zabrinut zbog odluke Okružnog suda

BEOGRAD, 19. avgusta 2009. (Beta) - Beogradski centar za ljudska prava izrazio je u sredu zabrinutost zbog "sve češćih znakova da su viši sudovi u Srbiji vrlo velikodušni prema ljudima koji se otvoreno predstavljaju kao fašisti".

Najnoviji primer je presuda Okružnog suda u Novom Sadu kojom se ukida presuda opštinskog suda Goranu Davidoviću zvanom "Firer", predsedniku neregistrovanog Nacionalnog stroja zbog povrede ugleda novinara Dinka Gruhonjića zato što "deo sudske dokumentacije nije pisan ćiriličnim pismom i tužba je napisana na latinici", piše u saopštenju tog centra.

Beogradski centar za ljudska prava je ocenio da je Okružni sud time "išao na ruku ciničnom pokušaju Davidovića i njegovih branilaca da se, na talasu lažnog rodoljublja, prave nevešti i rugaju pravima svojih sugrađana".

"U zemlji u kojoj se u mnogim listovima, drugim publikacijama i javnim natpisima nesmetano i bez teškoća upotrebljava latinično pismo, koje se uči u osnovnoj školi i gde to pismo koje isključivo koriste neke nacionalne manjine, tvrditi da je za sud i stranke pre njim nerazumljivo, predstavlja poigravanje sa ljudskim pravima građana i pravnom sigurnošću", ocenila je ta organizacija.

Pogledajte još