Atina: Eksplodirao automobil napunjen sa 75 kilograma eksploziva!

Eksplozija se dogodila oko 3.55 po lokalnom vremenu u vozilu parkiranom na trotoaru kod sedišta centralne banke, koja se nalazi odmah pored kancelarije grčkih međunarodnih kreditora EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, navela je policija.

U eksploziji koja je odjeknula u celom kraju nije bilo povređenih, a šteta se procenjuje, dodao je isti izvor. Prethodila su joj, sat pre aktiviranja mehanizma, dva anonimna poziva informativnom vebsajtu i listu Efimerida ton Sindakton sa upozorenjem da je bomba postavljena ispred kancelarije banke.

Prema navodima policije ukradeno vozilo marke nisan bilo je napunjeno sa 75 kilograma eksploziva.

(old_image)

Grčka je danas izdala svoju prvu emisiju srednjoročnih obveznica od 2010. kada je zbog svoje dužničke krize isključena iz finansijskog tržišta.

Ta operacija koja se već mesecima priprema odnosi se na izdavanje obveznica u vrednosti od 2,5 milijardi evra, i ukoliko dobro prođe biće veoma važan znak poverenja u mere koalicione vladu premijera Antonisa Samarasa.

U Atinu sutra dolazi nemačka kancelarka Angela Merkel u drugu posetu Grčkoj od početka krize. Napadi u kojima uglavnom nema nastradalih, upereni protiv ekonomskih, institucionalnih i političkih ciljeva česti su u Grčkoj i uglavnom se pripisuju anarhističkom pokretu koji često preuzima odgovornost za takve operacije.

Izvor: Beta/ foto: AP Photo/Dimitri Messinis

Pogledajte još