Znate li šta treba da učinite da poboljšate pamćenje?

Čak i jedna dodatna šolja kafe ili jedan dodatni sat dobrog sna može održati vaš um “oštrim” u godinama koje vas čekaju.

Jedite ribizle!

Jedno istraživanje je pokazalo da ako nedeljno jedete više od dve šolje ribizli, odlažete pojavu Alchajmerove bolesti za više od dve godine!

Pijte kafu sa kofeinom

Eksperti smatraju da ovakva kafa sadrži supstance koje štite mozak. Zato pijte od 2 do 3 šolje dnevno.

Jedite kakao

Antioksidansi u kakau mogu unaprediti proces razmišljanja. Pokušajte sa mešavinom jedne kafene kašike kakaa i čaše mleka ili ga jednostavno dodajte u kafu. Takođe možete probati umesto kakaa kockicu crne čokolade, ali samo one sa visokim procentom kakaa u sebi (preko 70%).

Jedite Omega 3 masne kiseline

One pomažu u sprečavanju upala, koje nastaju zbog uvećanog insulina uzrokovanog prekomernim unošenjem rafinisanih karbohidrata. Dugotrajne upale mogu dovesti do promena u kognitivnom pamćenju. Uzimajte Omega 3 dva do tri puta nedeljno kroz ribu, kao što je losos ili u obliku suplementa.

Sagorite višak kalorija svakog dana

Istraživanja su pokazala da stariji ljudi koji dnevno vežbaju oko 30 minuta smanjuju za čak 90 odsto rizik od mentalne demencije, za razliku od onih koji se slabo kreću

Spavajte najmanje 7 sati noću

Ako spavate previše (više od 9 sati) ili premalo (manje od 5 sati) ovo će usloviti lošije pamćenje u kasnijem periodu vašeg života. Ako se disciplinujete i spavate noću do sedam sati imate sve šanse da imate dugoročno “zdrav mozak”!

Izvor: womansday

Foto: Yayimages

Pogledajte još