U Izraelu otkriven egipatski sarkofag star 3.300 godina

0

Tim izraelskih arheologa pronašo je u blizini kibuca Sarid, u Izraelskoj dolini, glineni egipatski sarkofag, star 3.300 godina, u kojem je sahranjen visoki kananejski zvaničnik, saopštila je danas izraelska uprava za antikvitete.

Foto: AP/ Israels Antiquities Authority

Istraživači su u njemu otkrili skelet odraslog muškarca, bronzani bodež, zlatni pečat u obliku skarabeja sa imenom faraona Setija I, kao i bronzanu činiju.

Seti Prvi bio je egipatski faraon XIX dinastije koji je vladao od 1294. do 1279. p.n.e. Bio je otac čuvenog faraona Ramzesa II, najmoćnijeg egipatskog vladara, za kog se veruje da je bio “biblijski” faraon koji se suprotstavio Mojsiju prilikom velikog egzodusa Jevreja iz Egipta.

Izraelski arheolozi navode da je kananejski zvaničnik najverovatnije bio u službi egipatskog carstva koje je u tadašnje Bronzano doba bilo okupatorska sila u regionu.

Ovo je prvi put u istoriji izraelske arheologije da je pronađen jedan ovakav artefakt.

Prošle godine, arheolozi su na severu Izraela pronašli deo egipatske sfinge. Granitni fragment – prednje šape sfinge, nosi hjeroglifski natpis sa imenom faraona Mikerena koji je vladao pre 4.500 godina i kome je posvećena najmanja od tri čuvene piramide u Gizi.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.