Čovek koji je uleteo sa zoljom u Hitnu pomoć namaravao da ubije Nadu Macuru

S. P., koji je došao sa povredom na glavi, tražio je da ga pregleda lično Nada Macura, koju čitava Srbija zna po specifičnim lekarskim savetima koje svakog dana deli u jutarnjem programu.

Kako piše "Blic", on je u stvari planirao njeno ubistvo jer je bio ljut na operatere Hitne pomoći koji prethodne noći nisu hteli da mu se jave. Međutim, S. P. nije ni uspeo da dođe do Macure jer su ga sprečili zaposleni u Hitnoj pomoći.

Nada Macura u razgovoru za “Blic” nije krila zaprepašćenje činjenicom da je čovek sa „zoljom“ došao po nju.

"Kada sam čula o čemu je reč, mislila sam da se kolege šale, ali onda sam shvatila koliko je čitava stvar ozbiljna. Jadan čovek, reč je o psihijatrijskom slučaju. Zvao je noćas kolege i nisu mu prihvatili poziv. Kad god nešto nije u redu u Hitnoj, ljudi mene zovu zbog toga, pa je verovatno zato i tražio da ga lično pregledam", priča Macura.

„Zolja“ je pešadijski ručni raketni bacač koji se koristi za uništavanje oklopnih vozila. Teška je 3,18 kilograma, napravljena je od plastike, a rasklopljena je duga 1,2 metra

Tragedija u Hitnoj pomoći izbegnuta je zahvaljujući Mirku Lutovcu, Slobodanu Zečeviću i Goranu Miloševiću, zaposlenima u toj ustanovi.

"Kada sam video na klupi za pacijente čoveka sa „zoljom“, samo sam razmišljao kako da sklonim tu „zolju“. Nisam znao ni da li je napunjena jer je držao ruku preko nje. Policija je već bila na putu ka nama, tako da je bilo potrebno samo da smirimo čoveka", kaže dr Lutovac.

Goran Zečević je prvi prišao čoveku, ponudio mu pomoć i pitao da ga li želi da mu uradi EKG.

"Rekao je da traži da ga pregleda samo Nada Macura i nastavio je da vređa i preti. Polako sam mu se približio dok je sedeo na klupi, a kada je ustao, Goran Milošević mu je hitro oteo „zolju“, a ja sam mu zavrnuo ruku i bacio ga na pod. Pomislio sam u sebi: daj da mi rešimo ovo jer dok policija dođe, on pet „zolja“ može da ispali na nas. Mi tada nismo znali da u „zolji“ nema granate. Lako je reći sada da je oružje bilo prazno, ali to niko od nas nije znao", priča za “Blic” Zečević.

Nekoliko minuta kasnije stigla je Interventna jedinica policije, koja je S. P. odvela na VMA da mu saniraju povredu. Tužilaštvo će odlučiti o određivanju pritvora ili o upućivanju u specijalnu zdrastvenu ustanovu. Prema podacima policije, S. P. boluje od tumora na mozgu i do sada je dva puta operisan.

Plašimo se da se ne vrati

Tehničari iz Hitne pomoći boje se da će se napadač uskoro ponovo naći na slobodi.

"Oni će ga poslati u psihijatrijsku bolnicu “Dr Laza Lazarević”, a tamo će ga za pola sata pustiti i opet će doći kod nas", kaže jedna od tehničarki.

Ona dodaje da je ovo prvi put da neko od pacijenata dođe sa “zoljom” u Hitnu pomoć.

"Do sada su nam pretili palicama, šipkama i noževima. Kada vam zabije nož pored glave, više se ničega ne plašite. Bilo je i slučajeva da hoće pesnicom da udare lekara", sagovornik "Blica".

Izvor: Blic
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još