MUŠKI KUTAK: Vežbe koje ne rade ono što ste mislili

"Kettlebell swing"
Izgleda kao da treba da bude sjajna vežba za ramena, ipak mašete tegom gore-dole, ali ova vežba je zapravo najbitnija za kukove, ovde najviše snage dolazi iz pozadine i slabina.

"Ženski" sklekovi
Početnička verzija skleka, gde umesto u zategnutoj poziciji klečite na kolenima, očekujete da ćete koristiti iste mišiće kao i kod pravilnih sklekova? Ne baš. Iako i dalje radite na svojim grudima, tricepsima i ramenima, vaši trbušnjaci se ne zatežu toliko, posebno ako dopustite i kukovima da se podignu. Ukoliko vam je cilj da vežbanjem dogurate do tačke gde možete da radite sklekove, bolje vam je da počnete tako što ćete prvo raditi sklekove uz pomoć klupice od koje ćete se odgurivati rukama dok su vam noge na podu i da se lagano spuštate do pravilnog skleka.

Sklopka
Nema sumnje da je sklopka izazov, posebno za vaše donje trbušnjake. Ali, evo jedne lude informacije: Donji trbušnjaci zapravo ne postoje- anatomski gledano rectus abdominus je jedan dugačak mišić, tako da, dok vežbate trbušnjake vežbate zapravo ceo mišić odjednom. A ono zatezanje koje osećate zapravo dolazi iz glavnog fleksora kuka.

Zgibovi
Sjajna vežba! Bilo da ih radite uz pomoć ili sa punom težinom svog tela, zgibovi su sjajna vežba za.... Leđa. Iznenađeni? Nije da vam ramena i ruke ne rade (rade, i to dosta) ali najveći deo snage dolazi iz mišića latissimus dorsi - popularno nazvanog "lepeza". Zapravo, ukoliko se budete koncentrisali na te mišiće dok vežbate primetićete da ćete biti sposobni da "izvučete" još makar 2 zgiba preko vaše dnevne rutine.

Foto: yayimages.com
T.D.

Pogledajte još