Ova porodica nije jela šećer godinu dana: Pogledajte šta im se dogodilo

0

Nekada davno bila sam zdrava, ili sam bar tako mislila. Imala sam dovoljno energije da izguram dan. Naravno, uz konzumaciju energetskih pića kojima nas bombarduju u reklamama na TV-u, počinje svoju priču Iv Šaub, autorka knjige „Godina bez šećera“.

„Počela sam da razvijam fobiju od januara i sezone prehlade i gripa. Svi u kući smo stalno bili bolesni“, tvrdi Iv.

Ko zna koliko dugo bi se još mučili da Iv nije saznala nove uznemirujuće informacije o efektima šećera na ljudski organizam. Prema tvrdnjama stručnjaka, šećer je jedna od namirnica koja je najtoksičnija za naš organizam i jedan od glavnih krivaca za epidemiju gojaznosti među Amerikancima. Nije slučajno da mu je 'nadimak' bela smrt.

Iv Šaub je, pod uticajem novootkrivenih saznanja, odlučila da njihova porodica – ona, muž i njihove dve ćerke (starosti 6 i 11 godina) – krene u veliku avanturu: da godinu dana jedu isključivo hranu koja ne sadrži dodatni šećer u sebi. Izbacili su iz upotrebe svaki oblik dodatnog zaslađivača: šećer, med, melasu, javorov sirup, agava ili veštački zaslađivaći. voćni sok. Šećer su unosili samo preko namirnica koje ga prirodno sadrže, poput voća.

Najveće iznenađenje koje iz je sačekalo na početku njihove anavture – život bez šećera- bilo je da su dodatni šećer nalazili u namirnicama za koje nikada ne bi pomislili da ga sadrže: tortilje, kobasice, supa iz kesice, mesne prerađevine, krekeri, majonez, slanina, hleb, pa čak i hrana za bebe.

U savremenom društvu živeti bez šećera nije nimalo lako. Morate se odreći, ali bukvalno, svih industrijskih proizvoda, kupovine gotove hrane, zaobilaziti pekare i pordavnice fast fuda. Sve morate sami da pripremate, što iziskuje dodatno vreme, pa čak i sami da pravite hleb. Sve navike koje ste do sada imali morate da menjate. Ipak, kada vidite rezultate, shvatićete da je vredno truda!

Nakon nekoliko meseci apstinencije od šećera, porodica Šaub počastila se pitom sa kremom od banana. Naravno, u sebi je sadržavala šećer. Ne sam oda im ukus nije prijao, već su zubi počeli da ih bole, srce im je ubrzano kucalo, a u glavi kao da su imali koncert 1000 bubnjeva. Kada su nakon godinu dana svoje avanture – život bez šećera- uporedili dečije izostanke iz škole sa ranijim periodima, razlika je bila drastična. Sezonu prehlade i gripa nisu ni primetili.

godinu dana posle, Iv Šaub poručuje: „Konzumirajte šećer u drastično manjim količinama, izbegavajte ga u svakodnevnim namirnicama, a častite se desertom samo u posebnim prilikama“. Vaše telo će vam biti zahvalno. Bićete zdraviji, energičniji i snažniji.

Više o iskustvu porodice Šaub možete pročitati na sajtu i zvaničnoj Fejsbuk stranici.

J.R.N.
Foto: everydayhealth.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.