Juče Srbija, danas Hrvatska: Putin najavljuje obustavu isporuke gasa

Foto: AP/RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

U kabinetu premijera Hrvatske navode da će pismo biti detaljno proučeno, prenose hrvatski mediji.

Ovo pismo upućeno je liderima 18 evropskih zemalja koje ruski gas dobijaju preko Ukrajine, uključujući tu i Srbiju.

Naime, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin juče jeTomislavu Nikoliću uručio isto to pismo.

Putin upozorava lidere 18 evropskih zemalja da će njihovi potrošači biti u velikoj opasnosti ukoliko Ukrajina nastavi sa neplaćanjem, te ih poziva na hitno rešavanje situacije sa Kijevom.

U pismu, kakvo je uputio i drugim evropskim liderima koji uvoze ruski gas preko Ukrajine, apelovao je na evropske partnere da se sprovedu hitne konsultacije na nivou ministara ekonomije, finansija i energetike zbog razrade usaglašenih mera za stabilizaciju privrede Ukrajine i obezbeđenje isporuke i tranzita ruskog gasa u saglasnosti sa potpisanim ugovorima, prenela je agencija Itar Tass.

Putin napominje da je Rusija u poslednje četiri godine sa nižim cenama gasa i opraštanjem kazni za neplaćanje računa subvencionisala ukrajinsku privredu sa 35 milijardi dolara i upozorava da više nije moguće tako poslovati.

Kako piše, Evropska unija samo koristi ukrajinsku privredu kao izvor sirovih namirnica, mineralnih sirovina i metala, kao i za prodaju svojih gotovih proizvoda, zbog čega bi se u ukrajinskoj privredi mogao stvoriti trgovinski deficit viši od 10 milijardi dolara.

Naglašeno je da je obustava isporuka gasa krajnja mera.

Da bi Ukrajina obezbedila dovoljno gasa da podmiri sopstvene jesenje i zimske potrebe, moraće avansno da uplati pet milijardi dolara.

Putin je objasnio da Rusija nema alternativno rešenje, jer su se evropski partneri povukli iz zajedničkih napora za rešenje ukrajinske krize, uključujući neodazivanje na konsultacije.

Izvor: Blic

Pogledajte još