AMERIČKI NAUČNICI: Isus je imao ženu!

Foto: Wikipedia

Kada je Karen L. King, profesorka na Harvardu 2012. godine javnosti prezentovala otkriće papirusa na kojem se spominje da je Isus imao ženu, mnogi iskusni istoričari i arheolozi sumnjali su da se radi o prevari.

Kao što to obično biva kad u žižu javnosti dospe religija, usledila je vrlo živa javna debata u kojoj je apsolutno svako imao nešto da kaže za reći o komadiću papirusa na kojem, između ostalog, piše i sledeća rečenica: ”I Isus im reče, moja žena…”.

Danas, nakon godinu i po dana istraživanja, naučnici su objavili rezultate analize kojom je potvrđena autentičnost ”Evanđelja Isusove žene”.

To je objavio Džejms Jardli sa Univerziteta Columbia, koji je zajedno sa kolegom sa Odseka za konzervaciju Aleksisom Hagadornom, koristeći tehniku mikro-raman spektroskopije, papirus datirao u vreme između šestog i devetog veka.

Ovim eksperimentom oni su dokazali da se ne radi o prevari, a autentičnost je potvrdio i Malkolm Čoat sa Univerziteta Makvari, koji je analizirao rukopis i potvrdio da je korišćeno mastilo proizvedeno pre više od 1.000 godina.

Samo otkriće ovog pergamenta obavijeno je velom tajne. Karen L. King ga je dobila od donatora koji je insistirao da ostane anoniman.

Neposredno nakon objave otkrića i Vatikan je reagovao. Naime, nedeljnik “L’Osservatore Romano” je u januaru papirus nazvao ”prevarom” te je vernike obavestio da ”postoje značajne činjenice koje ukazuju na to da je papirus tek nespretna prevara” iako u članku ne spominju nijednu od tih značajnih činjenica.

Jedno od učestalijih vatikanskih objašnjenja teksta na papirusu je ono da je Isusova žena zapravo Crkva, a Karen King je na konferenciji za medije izjavila da je ”takvo objašnjenje sasvim moguće”.

Takođe, dodala je da ovo otkriće ne treba smatrati dokazom činjenice da je Isus imao ženu već tek solidnim pokazateljem da su stari hrišćani itekako raspravljali o temama braka, seksa i celibata.

Izvor: Uskličnik

Pogledajte još