Ovu sliku ste videli bezbroj puta. Saznajte kako je nastala

0

Kompanija “Majkrosoft” ove nedelje podseća na zlatno doba svog istorijata. Zato je objavila video-snimak o fotografiji koja se u jednom trenutku u prošlosti verovatno nalazila i na vašem desktopu.

“Bliss” (blaženstvo), slika brežuljka obraslog travom i plavog neba, bila je standardna pozadina kompjutera sa operativnim sistemom “Windows XP”, koji je “Majkrosoft” uveo 2001. godine i koji od ovog meseca više ne podržava.

Video posvećen sistemu “XP” otkriva da možda i najpoznatija fotografija u istoriji kompjutera nije obrađena u fotošopu. Snimio ju je 1996. fotograf Čarls O’Riri.

“Snimljena je blizu moje kuće, severno od San Franciska”, kaže O’Rir. “Dan je bio takav. Nije obrađena u fotošopu.”

Dok se vozio autoputem 121 u Kaliforniji, bivši fotograf “Nešnel džiografika” odlučio je da siđe s puta i napravi snimak. Nekoliko godina kasnije, “Majkrosoft” mu je isplatio pozamašnu sumu (nije objavljeno koliku) za prelepu sliku pejzaža.

A ovo je isto mesto snimljeno 2013. godine.

Kompanija je imala prilično velikih problema sa ukidanjem programa XP.

“Hafington post” je pisao prošlog meseca da bi, ako “Majkrosoft” prestane da podržava ovaj operativni sistem, stotine miliona računara koji kontrolišu sve – od bankomata do sistema električne energije – postati podložni napadima hakera.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.