SAD uvele sankcije krimskim zvaničnicima

0

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije sedmorici krimskih zvaničnika i direktorima kompanije Černomorneftegaz, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

Foto: Beta-AP

Na listi je sedam imena. Američkim građanima je zabranjeno da s njima imaju bilo kakav poslovni kontakt, a njihovi bankarski računi pod jurisdikcijom SAD biće blokirani, preneo je Itar-Tass.

Među dužnosnicima Krima optuženima da su 'separatisti' su Rustam Temirgalijev, zamenik premijera koji je omogućio referendum na Krimu, kao i gradonačelnik Sevastopolja Aleksej Čali, te Pjotr Zima, Jurij Zerebcov, Mihail Maljšev, Valerij Medvedev i bivši ukrajinski dužnosnik Sergej Cekov, precizira se u saopštenju ministarstva.

Tih sedam sankcioniranih su već bili na popisu onih koje je sankcionirala Europska unija, precizira ministarstvo.

Naftna kompanija Černomorneftegaz, kojoj su takođe određene američke sankcije, smeštena je na Krimu, ali je prešla pod kontrolu Rusije.

Prema tim sankcijama kompanij,i čelnicima će biti zaleđena imovina u Sjedinjenim Državama i svakoj američkoj firmi je zabranjeno da sa njima posluje.

Američki zvaničnici rekli su kako uvođenje sankcija ima za cilj onemogućiti ruskoj državnoj gasno-naftnoj tvrtki Gazpromu da posluje s Černomorneftegazom.


Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.