Uskoro optužnica protiv četvorice zbog ubistva Slavka Ćuruvije

Očekuje se da istraga posle toga bude okončana i da bude podignuta optužnica protiv četvorice osumnjičenih, saznaje „Blic”.

"Analiza telefonskih poziva između osumnjičenih, kao i njihovih razgovora s drugim osobama u vreme ubistva Ćuruvije trebalo bi da bude kraj istrage. Sa tom analizom jasno će se pokazati i da osumnjičeni nisu u ranijim iskazima govorili istinu", kaže izvor „Blica” upoznat sa istragom.

Opstruiranje istrage

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, juče je saopštio se slučaj ubistva Ćuruvije postao simbol koji opisuje nečinjenje.
"Komisija za istraživanje ubistava novinara baviće se i time ko je sve i na koji način opstruirao rad istražnih organa svih ovih godina, ko nije činio ono što je morao da uradi i zbog čega", kaže Matić.

Za ubistvo Ćuruvije osumnjičen je Radomir Marković (68), koji se kao tadašnji šef DB tereti da je naredio zločin, dok je Milan Radonjić (54), tadašnji načelnik Centra DB u Beogradu, osumnjičen za organizovanje. Ratko Romić (51), u to vreme operativac Druge uprave DB, osumnjičen je da je saučesnik u ubistvu, dok se kao neposredni ubica tereti Miroslav Kuraka (43), pripadnik posebne službe obezbeđenja u DB. Apelacioni sud u Beogradu juče je produžio pritvor Radonjiću i Romiću za još dva meseca. Marković služi maksimalnu kaznu zbog političkih ubistava, a Kurak je u bekstvu.

Jovo Ćuruvija, brat ubijenog vlasnika “Dnevnog telegrafa”, kaže da se nada da neće i optužnicu čekati 15 godina.

"Ako bude nepotpuna, učiniću sve da svi koji su učestvovali u uništavanju mog brata budu izvedu pred lice pravde. Nisam čuo da su na saslušanje pozvani Mira Marković, Bratislava - Buba Morina, tadašnje sudije Krsto Bobot i Mirko Đorđević, koji su kažnjavali mog brata, Mića Radević, direktor arhiva koji je tužio „Dnevni telegraf”...", kaže Jovo Ćuruvija.

Fondacija „Slavko Ćuruvija” upozorila je juče da je sloboda govora u Srbiji i dalje ugrožena.

"Nema odgovora na pitanje ko su nalogodavci ubistva Ćuruvije. Ubistva novinarke „Duge” Radislave - Dade Vujasinović i dopisnika „Večernjih novosti” Milana Pantića još su bez sudskog epiloga", saopštila je Fondacija koju su osnovali Jelena i Rade Ćuruvija, ćerka i sin ubijenog novinara.

Izvor: Blic

Foto: Pedja Milosavljević / Beta-AP

Foto: Peđa Milosavljević / Beta-AP

Pogledajte još