Ruski avioni na granici s Ukrajinom spremni za dejstvo

Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO, zatražio je od Rusije da povuče svojih 40.000 vojnika sa granice i uključi se u dijalog uz poštovanje suvereniteta Ukrajine, nakon što je Alijansa objavila satelitske snimke koji dokazuju rusko vojno prisustvo. Na snimcima od 26. marta kod ruskog grada Belgoroda, na oko 40 kilometara od ukrajinske teritorije, vide se delovi motorizovanog pešadijskog puka, transportni helikopteri „mil mi-8“ i borbeni „mi-24“. Tu su i tenkovi i borbena pešadijska vozila, kao i dostavna i prevozna vozila.

Na drugoj grupi satelitskih snimaka načinjenih 27. marta iznad Novočerkaska takođe su prikazani delovi motorizovanog pešadijskog puka, a NATO „pretpostavlja“ da se vide i antitenkovski bataljon i artiljerija.

„SAD čitaju tuđa pisma“

Vladimir Putin, predsednik Rusije, nazvao je čudnim reagovanje Vašingtona na njegovo pismo liderima EU. Sve je to pomalo čudno jer nije lepo čitati pisma upućena na adrese drugih ljudi. Pismo nije poslato Amerikancima, već evropskim kupcima našeg gasa, rekao je Putin.

Satelitski snimci od 22. marta u blizini luke Jejsk, na samo 20 kilometara od ukrajinskog vazdušnog prostora, prikazuju četiri borbena aviona „su-33“ i avion za rano upozoravanje, dok se na onim svežijim od 2. aprila vide borbeni avioni „su-27“, „su-30“, „su-24“ i MiG-31 u nekada napuštenoj vazdušnoj bazi Buturlinovka na 150 kilometara od ukrajinske granice.

Neimenovani predstavnik Ministarstva odbrane Rusije međutim tvrdi za agenciju Itar-Tas da su strani inspektori više puta leteli nad pograničnim teritorijama Rusije i Ukrajine i mogli da se uvere da nikakve koncentracije vojne tehnike u tim oblastima nema.

Satelitski snimci kojima se potkrepljuju NATO tvrdnje on ocenjuje kao „ekstravagantnu inicijativu“ Filipa Bridlava, glavnokomandujućeg Združenih oružanih snaga NATO u Evropi. Izvor iz ruske vojske navodi da NATO ovim pokušava na svaki način da opravda povećanje rashoda i razmeštanje dodatnih grupa u istočnom delu Evrope.

"Danas i đaci znaju da je iz satelita moguće videti broj automobilske tablice, a ne „iznenadno“ primetiti vojsku od 40.000 pripadnika u „žbunju“", naveo je izvor Itar-Tasa.

On kaže da tokom marta i aprila 2014. „predstavnici Ukrajini ne samo da su preleteli, već i prošli automobilima rutama kojim su želeli, posetivši vojne jedinice koje su se nalazili na planskim aktivnostima na terenu“.

Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, smatra da je stabilnost Evrope pod pretnjom zbog rasta antiruskih osećanja vezanih za krizu u Ukrajini.

Ova kriza izazvala je najgoru krizu u odnosima Istoka i Zapada od kraja hladnog rata.

Izvor: Blic
Foto: AP

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.