Vlahović: Odlaganje reformi još bolnije

Foto: Wikimedia commons / Medija centar

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je u razgovoru za "Blic" izdvojio četiri reforme koje treba sprovesti - javni sektor, penzioni sistem, promenu radnog zakonodavstva i unapređenje privrednog ambijenta.

Vlahović je, takođe, istakao da treba promovisati preduzetništvo, privatni sektor i obrazovanje, kao ključne pokretače razvoja.

"Prvo su potrebni restrukturiranje i delimična privatizacija velikih javnih, kao i lokalnih komunalnih preduzeća. Danas, sem retkih izuzetaka, ova grupa preduzeća zasniva svoje poslovanje na budžetskim subvencijama... Ona moraju biti profitabilna, rukovodstvo mora biti profesionalizovano", rekao je Vlahović i dodao da treba dovršiti privatizaciju preduzeća u restrukturiranju, kao i da ovaj sektor ima višak zaposlenih.

Kad je reč o penzionom sistemu, Vlahović kaže da ne misli da penzije treba smanjivati, ali da treba uvesti penale za prevremeno penzionisanje.

On misli da bi se promenom radnog zakonodavstva omogućilo lakše zapošljavanje, kao i da unapređenje privrednog ambijenta znači manju i efikasniju administraciju, uklanjanje čitavog niza nedorečenih, konfuznih i nepotrebnih propisa i donošenje efikasnih zakona za pojedine oblasti.

Vlahović je ocenio da je teret krize do sada nosio privatni sektor, a da "glomaznu državu privatnici više ne mogu da izdržavaju".

"Ljudima se mora reći istina, a činjenica je da će svako dalje odlaganje reformi značiti teško prizemljenje, odnosno preduzimanje bolnijih mera poput drastičnog smanjenja plata, verovatno i penzija, ali i izostanka javnih investicija", poručio je Vlahović.

Vlahović je dodao i da bi uspešno sprovedene reforme najkasnije za četiri do šest godina imale za posledicu izgrađenu konkurentne privredne strukture, većeg standarda i plata.

B92, Blic

Pogledajte još