Jeste li spremni za "krvavi Mesec"? Pratite pomračenje uživo!

Mesec zbog prelamanja svetlosti dobija crvenkastu boju / Foto: Bonny A.

I dok se astronomi raduju ovom retkom prizoru, neki hrišćani veruju da je ova serija takozvanih “krvavih Meseca” povezana sa biblijskim proročanstvom o smaku sveta.

Lunarne eklipse događaju se kada se Sunce, Zemlja i Mesec “poravnaju” tako da Zemljina senka padne na mesec i pomrači ga. Takozvani “krvavi mesec”, kažu astronomi, crvenu boju dobija zbog prelamanja sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu.

“To je isti efekat koji vidite kad Sunce poprimi crvenkasto-narandžastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svetlost preslikava na Mesec", prenosi JuEsEj Tudej objašnjenje astronoma Džeralda Mekigena iz Svemirskog centra “Čabot”.

On je rekao i da će tokom eklipse Mars biti jasno vidljiv.

Dok astronomi sa nestrpljenjem očekuju ovaj događaj koji će biti vidljiv širom Severne Amerike, ali i Novog Zelanda i Pacifika, postoje i oni koji su ozbiljno zabrinuti.

Džona Hege u svojoj knjizi “Four Blood Moons: Something is about to change” navodi da će posle ovog događaja uslediti velike promene a moguće je i da će lunarna tetrada biti ispunjenje biblijskog proročanstva - pre nego što dođe veliki dan Gospodnji, sunce će se pretvoriti u tamu, a mesec u krv”.

Prva eklipsa počinje 15. aprila, dok će ostale tri uslediti 8. oktobra, zatim 8. aprila i 28. septembra 2015.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.