U školama ponovo odbrana i zaštita?

Naime, ova inicijativa potekla je iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Osnovna ideja vraćanja predmeta sličnog nekadašnjoj Odbrani i zaštiti jeste da se mladi obuče pre svega za samozaštitu ali i za pružanje prve pomoći povređenima u različitim vanrednim i drugim situacijama, rekao je Tanjugu portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

Naredni korak u realizaciji inicijative jesu razgovori sa Ministarstvom prosvete, najavio je major Krivokapić i istakao da bi srednjoškolci učili i o zaštiti od nuklearnog, hemijskog oružja, terorističkih napada, poznavanja ubojnih sredstva.

Osnov za uvođenje odbrane i zaštite između ostalog je u Zakonu o vanrednim situacijama, koji kaže da se građani, “radi sticanja potrebnih znanja iz oblasti lične i kolektivne zaštite, obučavaju i osposobljavaju za preventivnu zaštitu i spasavanje".

"Obučavanje se vrši u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja radi sticanja znanja o opasnostima od prirodnih i drugih nesreća i zaštiti od njih, u skladu sa posebnim zakonom i odgovarajućim programom. Način obučavanja utvrđuje ministar nadležan za poslove prosvete, u saradnji sa ministrom nadležnim za unutrašnje poslove i drugim nadležnim ministrima”, navodi se u Zakonu.

Na potrebu edukacije iz ovog predmeta ukazuje i činjenica da se građani, posebno mladi, često ne snalaze u vanrednim situacijama, požarima, poplavama, nesrećama, jer na primer nisu osposobljeni da pruže prvu pomoć povređenima, pa bi ovaj predmet u školama zapravo bio osnova za učešće građana u civilnoj zaštiti.

Ipak, u uvođenju nastave odbrane i zaštite još se nije odmaklo dalje od same inicijative, pa se ne zna ni tačan naziv predmeta, da li će biti poseban ili u okviru postojećih planova i programa, da li će se uzučavati kao fakultativni predmet, seminar, kurs...

Predmet ne bi obuhvatao obuku rukovanja oružjem, ali treba da zainteresuje što više đaka i da ga nastavnici predaju koristeći savremena nastavna sredstva, rekao je Krivokapić.

Osim odbrane i zaštite, postoje i inicijative da se u školama izučava zdravstveno vaspitanje (predmet koji postoji u desetak srednjih škola u Vojvodini), saobraćajno vaspitanje, preduzetništvo, medijsko obrazovanje...

Б92

Pogledajte još