Bake mogu da rode

Starijim muškarcima se obično čestita za očinstvo u poznijim godinama ali šta je sa starijim majkama? Njihove trudnoće često nailaze na neodobravanje i izazivaju javne debate o medicinskim i etičkim aspektima porađanja starijih žena. Međutim, nova studija koju su uradili naučnici u Kaliforniji mogla bi da promeni takvo mišljenje.

Godinama su žene u svojim pedesetim ili čak šezdesetim godinama koristile tretmane za veštačku oplodnju kako bi ostale u drugom stanju. Vest o Rumunki Adrijani Ilijesku obišla je svet kada se ona porodila u 66. godini života.

A kada su Betsi Najderman i njen suprug dobili bebu kada je ona imala 50 godina, ona je bila iznenađena nekim od reakcija.

"Bilo je ljudi koji su bili oduševljeni. Ali bilo je i onih koju su bili veoma uznemireni. Prišao mi je čovek koga nisam poznavala, bio je na toj zabavi, i rekao da misli da je odvratno to što sam trudna u mojim godinama" - priča Betsi.

Ovaj par već ima devetogodišnjeg sina. A Betsi kaže da nije smatrala svoje godine smetnjom.

"Imala sam mnogo vremena da razmiljam o sebi i onome što želim u životu. Srećna sam zato što mi se sve desilo kasnije u životu i osećam se kao da imam više energije sada nego što sam imala u svojim dvadesetim i tridesetim" - zadovoljno kazuje ona.

A to je upravo ono što su istraživači na Univerzitetu Južne Kalifornije ustanovili. Oni su obavili istraivanje na ženama u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama koje su imale tretmane za oplodnju.

Doktorka En Stajner, član ekipe naučnika, je zaključila: "Majke koje su zatrudnele posle pedesete godine nisu patile više od roditeljskog stresa od mlađih majki koje su zatrudnele u četrdesetim ili tridesetim godinama"...

Doktorka Stajner smatra da je "surevnjivost prema starijim majkama možda više bazirana na predrasudama nego na dokazima da su te žene loši roditelji" i navodi primer Merilin Nolan koja je rodila je blizance kada joj je bilo 55 godina.

"Kad suprug i ja šetamo s našim blizancima svi misle da su to naši unuci, a ja se i ne trudim da bilo šta objašnjavam jer se naš život nikoga ne tiče" - samouvereno kaže gospođa Nolan.

Istraživači još nisu ispitivali kako na decu utiče činjenica da imaju starije majke. Međutim, jedna ranija studija Univerziteta Južna Kalifornija pokazala je da su starije žene isto toliko sposobne koliko i mlađe da rode dete.

Od 1990. godina, Ričard Polson predvodio je istraživanje na starijim majkama koje su koristile veštačku oplodnju kako bi ostale u drugom stanju. "Starija materica je sposobna da odgovori i prihvati trudnoću i da je iznese do kraja - naglašava ovaj akušer.

On naglašava da nema razloga da se žene starije od 50 godina isključe iz tretmana za veštačku oplodnju samo na osnovu godina. Doktor Polson kaže da su starije majke obično zdrave i u dobroj fizičkoj i mentalnoj formi.
(FoNet)

Pogledajte još