Policija napravila pet grešaka u čuvanju Tominog "mercedesa"!

Prema Pravilniku o procedurama sa službenim vozilima predsednika zemlje, postoje jasni koraci koji moraju biti poštovani kako se bezbednost prvog čoveka Srbije ne bi ugrozila ni u jednom trenutku, piše „Blica“ pozivajući se na izvor iz Uprave za obezbeđenje MUP.

"Automobil vozi samo i jedino vozač blindiranog vozila ili njegovi zamenici. Kada se automobil vozi na unapred zakazan servis, s vozačem ide i jedan policajac jer automobil ni u jednom trenutku ne sme biti bez nadzora. Kada se menjaju zimske za letnje gume, skidaju se celi točkovi i stavljaju se drugi, dok se zamenjene gume pakuju" kaže izvor „Blica“ koji je detaljno upoznat s procedurama u Upravi za obezbeđenje.

Greške

1. Automobil predsednika Srbije vozi samo njegov vozač ili zamenici
2. Automobil ni u jednom trenutku ne sme da bude bez policijskog nadzora
3. Automobil nije smeo da provede noć u servisu, a ako jeste, morao je da ode na pregled u BIA
4. Nije bilo potrebe da automobil predsednika bude u servisu duže od tri sata zbog zamene guma
5. Majstor ni u kojem slučaju ne isprobava automobil, već vozač predsednika

Postavlja se pitanje ko je i zbog čega automobil ostavio u noći između srede i četvrtka u servisu iako je za posao zamene guma trebalo najviše tri sata.

"Ukoliko postoji sumnja da je automobil u jednom trenutku ostao bez policijskog nadzora, o tome se mora napraviti službena beleška. Ako je automobil cele noći bio van policijske garaže, nakon toga se predsednikov automobil odvozi u Bezbednosno-informativnu agenciju, gde ga u garaži detaljno pregledaju. Svaki sklop na automobilu se detaljno analizira, a zatim i njegova kontradiverziona ispravnost, što traje i do pet dana. Zbog toga, u ranijim slučajevima, kada blindirani automobil mora duže da bude u servisu, on se šlep službom prevozi do garaže MUP, gde se čuva, a nikako ne ostavlja majstorima" dodaje izvor „Blica“.

On ističe da je do udesa došlo upravo zbog toga što serviser Marko Ivičić nije obučen vozač za blindirane automobile.

"Zaustavni put ovog automobila je najmanje tri puta duži od standardnih vozila. To majstor iz „Mercedesa“ ne zna i zbog toga se zakucao u autobus jer nije mogao da zakoči. Majstor nikada ne proba vozilo koje je servisirao, već to radi vozač tog blindiranog vozila i niko drugi. Propusti su zaista brojni i za njih neko mora da odgovara" ističe sagovornik Blica.

Pogledajte još