Novi Sad: Lekar lažira dijagnozu da bi lečio privatno

Ovaj lekar pacijentkinjama, kako one tvrde, dijagnostikuje takozvane kondilome (polne bradavice), a potom ih upućuje u privatnu ordinaciju na Grbavici da bi im uradio intervenciju.

Kondilomi ne daju posebne simptome, utvrđuju se ginekološkim pregledom, nije potrebna dodatna laboratorijska dijagnostika, a uklanjanje je jednostavno. Svi stručnjaci koje smo pitali, iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena i Zdravstvene inspekcije, složili su se da su kondilomi idealni za podmetanje lažne dijagnoze.

Novosađanka R. D. jedna je od mnogih koje su se žalile na dr Miloševića.

"Na pregledu mi je rekao da imam kondilome, da za to spremim 6.000 dinara te da dođem u njegovu privatnu ordinaciju. Već je počeo da mi zakazuje termin i datum kada je na moje pitanje da li to može da se ukloni u državnoj klinici, jer para trenutno nemam, počeo da se ljuti i uz gunđanje mi ispisao uput za Betaniju"
, priča R. D. Dodaje i kako joj je doktor odbrusio da će joj sada “tamo nekakvi specijalizanti uklanjati kondilome”.

U Betaniji se R. D. iznenadila kada su joj lekari posle pregleda rekli da uopšte nema polne bradavice.

"Doktori su mi kazali da nema potrebe za intervencijom jer kondilome nemam. Pitali su koji lekar je postavio dijagnozu, a kada sam rekla ime, pitali su da li je možda ponudio da me leči privatno. Objasnili su mi da ja nisam prva koju je pokušao da obmane", kaže R. D.

Mada su nam u Domu zdravlja na Novom naselju nezvanično rekli da to nije jedini slučaj žalbe na rad dr Miloševića, zvanično niko nije hteo da kaže da on pacijentkinje bez potrebe leči privatno da bi dodatno zaradio.

"Žena mora da napiše prigovor zaštitniku pacijentovih prava i da podnese prijavu protiv tog lekara. Bez toga nemamo osnova da istražimo i utvrdimo šta se dogodilo i sankcionišemo lekara", kaže Olga Režić, portparol Doma zdravlja.

Iz Betanije su, takođe, potvrdili da su upoznati s lažnim dijagnozama dr Miloševića.

"Nije prvi put da nam ovaj doktor šalje zdrave pacijentkinje koje se žale da ih je prvo hteo privatno lečiti. Bitno je da žene znaju kako ih nikada nećemo odbiti i da ćemo ih uvek pregledati i utvrditi o čemu se radi"
, saopštili su iz Betanije.

U Zdravstvenoj inspekciji kažu da se slučaj može istražiti tek na osnovu prijave pacijentkinje jer bi tako nadležni morali da dobiju uvid u zdravstvene kartone žena koje dr Milošević leči.

Izvor: Blic

Pogledajte još