Zvezdin prag istine

Slovenci su lako otpisani (1:0, 4:0), Gruzini eliminisani posle velikog preokreta na „Marakani“ (0:2, 5:2), a Jagodina (3:0) je bila rezultatski lak plen na startu srpskog prvenstva. Sve je to bio samo uvod u dvomeč istine sa Slavijom iz Praga. Ulog je ogroman - Liga Evrope. Tako potrebna Crvenoj zvezdi, zbog „milion“ razloga.
- Šanse su podjednake. Čeka nas odlična Slavija, a naša želja je da postignemo gol u Pragu, koji bi nam omogućio povoljnu situaciju pred revanš u Beogradu. Nećemo se braniti, ali moramo, kao i uvek, da budemo maksimalno borbeni i oprezni - poruka je trenera Crvene zvezde Vladimira Petrovića. 

Kao i uvek - tim se ne zna. Šef stručnog štaba "crveno-belih" nikad se ne izjašnjava uoči meča. I sada ima nekoliko dilema. Pavlović će među stative, Ninkov desno, Ignjatijević levo, dok za dva mesta u srcu odbrane konkurišu Tutorić, Savić i Vilotić. Isah i Savio su sigurni ispred poslednje linije, Lazetić desno, Blažić, verovatno, levo, Lekić u špicu. Ostaje još jedno mesto. Ako se Petrović odluči za defanzivniju varijantu, na teren će Bogdanović a u suprotnom Perović.
- Akcenat igre Slavije je u veznom redu - dodaje Petrović i indirektno najavljuje da će pojačati sredinu terena, gde bi mnogo toga moglo da se odluči. 

Poslednje pobede donele su "crveno-belima" neophodno samopouzdanje, ali niko među fudbalerima ne pomišlja da poleti pre vremena.
- Pomalo nam smeta stvaranje euforične atmosfere jer smo svi čvrsto na zemlji - ističe ove sezone odlični Pavle Ninkov. - Slavija je klub za apsolutni respekt i, po mom mišljenju, favorit u borbi za mesto u Ligi Evrope. Uigranost i iskustvo su na strani Čeha, a, u svakom slučaju, predstoji nam 180 minuta žestoke borbe, kako bismo eventualno ostvarili cilj. 

- Daćemo sve od sebe. Nismo pretili ni Jagodini, pa nemamo pravo da to činimo ni pred prvu utakmicu sa Slavijom.
Golovi se očekuju od Dejana Lekića, koji je na poslednje dve utakmice pet puta pogodio mrežu.
- Nikad ne obećavam da ću biti strelac, ali nema sumnje da će ekipa u četvrtak u Pragu dati sve od sebe. Samo tako možemo da dođemo do šanse za plasman u Ligu Evrope - kaže Lekić. - Imamo jakog rivala, ali i pravo da se nadamo da ćemo ostvariti veliki cilj.
Očekuje se da će na stadionu „Eden“ fudbalere Crvene zvezde bodriti oko 1.000 „delija“ na putu do snova...

AMBASADOR NAVIJA 

Delegacija Crvene zvezde posetila je dan pre utakmice srpsku ambasadu u Pragu, koja je udaljena samo nekoliko desetina metara od Karlovog mosta. Domaćini su bili ambasador Vladimir Vereš i prvi savetnik Suzana Prodanović.
- Zgrada je vlasništvo naše države od 1931. godine, kada je kupio kralj Aleksandar, uz specijalnu dozvolu tadašnjeg predsednika Češke. Sagrađena je još 1770. godine i najvrednija je uz rezidencije u Njujorku i Parizu - upoznao je Vereš "crveno-bele" sa istorijatom ambasade. - Srećan sam što ste ovde i zbog činjenice da predstavljate Srbiju i zbog svog navijačkog opredeljenja.
Na gostoprimstvu se zahvalio predsednik Vladan Lukić:
- Nama je svakako bitan rezultat, ali i kako ćemo predstaviti Srbiju.

OPTIMIZAM 

"Crveno-beli" su dobro raspoloženi pred važnu bitku sa češkom Slavijom.
- Apsolutno respektujemo rivala, ali smo umereni optimisti - poruka je predsednika Crvene zvezde Vladana Lukića. - Kažem umereni, jer kod nas taj optimizam često pređe u histeriju, a to ne sme da nam se dogodi. Moja procena je da imamo ravnopravne šanse sa Slavijom u borbi za plasman u Ligu Evrope.

POLICAJCI SA PSIMA, KONJIMA, SUZAVCEM I HELIKOPTERIMA - SPREMNI I SPECIJALCI!

Stepen pripravnosti policije u Pragu podignut je skoro na najviši nivo, zbog susreta Slavije i Crvene zvezde u četvrtak, koji je i proglašen za „meč visokog rizika“.
Na ovaj potez Česi su se odlučili, kako zbog velikih incidenata na prošlogodišnjem meču Slavije sa zagrebačkim Dinamom, tako i zbog zvanične procene policije da su „delije“ sklone „nasilju i upotrebi pirotehnike“. 

Od ranih jutarnjih časova u češkoj prestonici biće angažovan veliki broj pripadnika organa reda: služba za praćenje stranaca, služba koja će kontrolisati vozove, policajci sa psima, policajci na konjima, policajci opremljeni suzavcem, mnogobrojni policajci u civilu, a sve će se koordinisati iz - helikoptera. 

Ako pak dođe do nekog incidenta, bilo na gradskim ulicama ili na samom stadionu, u pripravnosti će biti i specijalne jedinice osposobljene za razbijanje demonstracija. Uz sve to, biće i oko 270 redovnih pripadnika policije, kao i 220 redara koje je angažovala sama Slavija.
Domaćin je sproveo rigorozne mere i u prodaji karata, pa se mogu kupiti isključivo uz ličnu kartu, a tokom celog dana u široj okolini stadiona biće zabranjeno točenje alkoholnih pića. 

www.novosti.rs

Pogledajte još