Ako ste zabrinuti: Otkrijte koji su rani simptomi trudnoće!

Da li sve žene imaju iste rane znake trudnoće?

Svaka žena je različita, kao i njena iskustva vezana za trudnoću.Nema svaka žena iste znake trudnoće, čak mogu da se razlikuju u svakoj narednoj trudnoći. Takođe, često su znaci rane trudnoće veoma slični onima koji se javljaju neposredno pred ciklus, kao i za vreme ciklusa, te ih zato i ne prepoznaje svaka žena.

Ono što sledi su najuobičajeniji rani simptomi koji ukazuju na trudnoću. Takođe treba da znate da oni mogu biti prouzrokovani i drugim stvarima, sem trudnoćom, tako da, ako ih primetite, ne mora nužno da znači da ste u drugom stanju. Jedini siguran način za određivanje trudnoće je ipak test.

Tačkasto krvarenje i grčevi

Nekoliko dana nakon začeća, oplođena jajna ćelija se prikači za zid materice. Ovo može prozrokovati neke od najranijih znakova trudnoće, kao što su mini krvarenje i grčevi.

Ovo krvarenje se naziva još i implantacijsko krvarenje, a javlja se od 6 do 12 dana nakon oplođenja. Grčevi podsećaju na menstrualne grčeve, tako da mnoge žene pomisle da su krvarenje koje se javilo, kao i grčevi, uvod u ciklus, umesto trudnoća. Ipak, krvarenje i grčevi su blaži kada se radi o trudnoći.

Sem krvarenja, žena može uočiti mlečno beli iscedak iz vagine. Ovo se javlja usled zadebljavanja zidova vagine, koje počinje odmah nakon začeća. Pojačan rast ćelija koje oblažu vaginu uzrokuje ovaj iscedak.

Ovo može da se nastavi i tokom ostatka trudnoće, uglavnom je bezopasno i ne zahteva poseban tretman. Ali, ako postoji neprijatan miris koji prati iscedak, udružen sa osećajem pečenja ili svraba, obratite se lekaru da bi utvrdili da li se radi o mogućoj bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji.

Promene na grudima

Promene na grudima su još jedan od ranih znakova trudnoće. Nivo ženskih hormona se brzo menja, odmah nakon začeća. Usled tih promena, grudi mogu biti otečene, bolne i osetljive nedelju ili dve kasnije. Mogu se činiti teže i punije, pa čak i osetljivije na dodir. Predeo oko bradavica, koji se naziva areola, može postati tamniji.

Naravno I druge stvari mogu uticati na promene, ali ako se radi o trudnoći, budite mirni. Sve će potrajati nekoliko nedelja dok se telo ne adaptira na novi nivo hormona, pa će i bol uminuti.

Izvor: webmd

Foto: Yayimages

Pogledajte još