Ukrajina: Zauzet aerodrom u Kramatorsku, poginule najmanje četiri osobe

Ukrajinski vojnici su došli na vojni aerodrom oklopnim transporterima. Aerodrom se nalazi između gradova Kramatorska i Slavjanska, rekli su telefonom za RIA Novosti aktivisti, pripadnici narodne milicije koja je bila na tom aerodromu.

"Oni su počeli da pregovaraju sa narodnom milicijom, koja je kontrolisala aerodrom. Pucnjava je počela neočekivano", rekli su oni.

Drugi pripadnici milicije blokirali su ulaz u grad Kramatorsk i spremni su da ga brane, rekli su aktivisti.

Ranije danas, AFP je javio da je kolona oklopnih vozila ukrajinskih specijalnih snaga uočena na putu koji vodi ka gradu Slavjansku na istoku Ukrajine, gde su proruski demonstranti zauzeli vladine zgrade.

U koloni se nalazilo 10 tenkova, 10 oklopnih transportnih vozila i sedam autobusa sa pripadnicima specijalnih ukrajinskih jedinica.

Novinar AFP-a je rekao da se kolona nalazi na oko 40 kilometara severno od Slavjanska. Privremeni ukrajinski lideri ranije danas su najavili početak "antiterorističke operacije" u separatističkom regionu.

Radio Glas Rusije javio je jutros da iz različitih oblasti istočne Ukrajine prošle noći su stizale poruke o kretanju vojne tehnike.

Tenkovi i drugo različito samohodno oružje primećeno je na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primetili raketne sisteme "Grad".

Informacije o koncentraciji vojske na istoku zemlje pojavile su se poslednjih dana.
Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje.

Rusija zabrinuta zbog vesti o žrtvama

Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog informacija o žrtvama tokom oružane akcije koju je Kijev pokrenuo na istoku Ukrajine, izjavio je danas delegat za zaštitu ljudskih prava pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Konstantin Dolgov.

"Informacije koje stižu iz Kramatorska bude duboku zabrinutost. Sve ukazuje da se događaji odvijaju prema najgorem scenariju", rekao je Dolgov.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da je veoma opasna odluka ukrajinskih vlasti da upotrebi oružanu silu protiv pristalica federalizacije.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Črkin pozvao je međunarodnu zajednicu da zatraži od ukrajinskih vlasti da obustave rat protiv sopstvenog naroda.

Izvor: Blic/ foto: AP/Sergei Grits

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.