Pakao u ledenom moru: Potonuo trajekt sa učenicima, 300 se vodi kao nestalo!

Foto: Beta-AP, Yonhap

Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti veći pošto je temperatura vode oko 12 stepeni, što znači da hipotermija može da nastupi u roku od 90 minuta do dva sata.

Mada su vlasti ranije saopštile da je spaseno 368 ljudi, Ministarstvo za mornaricu navelo je da su svega 164 osobe na bezbednom.

(old_image)
Foto: Chul-heung / Yonhap, Beta-AP

Brod je poslao je poziv upomoć jutros oko devet časova po lokalnom vremenu, na 20 kilometara od ostrva Bjeonpong, saopštili su Obalska straža i jedan vladin zvaničnik.

Na snimcima se vide mokri i promrzli učenici, ogrnuti ćebadima, koji su izvučeni iz vode i smešteni u školsku fiskulturnu salu na obližnjem ostrvu.

Dramatično spašavanje brodolomnika

Jedan od njih, Lim Hjung-min, rekao je novinarima da su on i drugi đaci skočili u okean s pojasevima za spasavanje i potom plivali do spasilačkog čamca.

"Dok se trajekt naginjao i tonuo, posrtali smo i sudarali se jedni s drugima
", rekao je Lim, dodajući da su neki putnici krvarili.

"Kada sam skočio u okean, voda je bila tako hladna... Plivao sam brzo sam, misleći samo na to kako da preživim."

(old_image)
Većina učenika je spasena, saopštila je Obalska straža / Foto: Beta-AP

"Ostali još nisu pronađeni", rekao je portparol Ministarstva i dodao da je, u međuvremenu, revidiran i broj putnika i članova posade, kojih je na trajektu bilo 459, umesto 477, kako je prvobitno rečeno.

Brod je krenuo iz luke Inčeon, na zapadu Južne Koreje u utorak veče i trebalo je da pristane na ostrvu Džedžu, na jugu, sa 325 učenika koji su išli na ekskurziju 100 kilometara južno od Korejskog poluostrva.


Vesto o nesreći obišla je svet


Obalska straža je navela da je pronađeno telo jedne 27-godišnje žene, članice posade, a zvaničnici su saopštili da je još jedna osoba stradala ne precizirajući o kome se radi.

Trajekt je u potpunosti potonuo za oko dva sata, saopštila je Obalska straža ne navodeći uzrok nesreće i u kakvom stanju se nalaze povređeni.

Brod je krenuo iz luke Inčeon, na zapadu Južne Koreje u utorak veče i trebalo je da pristane na ostrvu Džedžu, na jugu zemlje.

(old_image)
Očajne porodice čekaju vesti / Foto: Ahn Young-joon / Beta-AP

Mornarica je rasporedila 22 broda i jedan helikopter za spasavanje i potragu a sprema se da pošalje i specijalne snage i tim za uništavanje objekata pod vodom koji treba da spasu putnike koji su skočili u vodu sa pojasevima za spasavanje pošto im je kapetan broda rekao da napuste trajekt.

Vazduhoplovne snage Južne Koreje poslale su transportni helikopter C-130 sa čamcima za spasavanje, a na mesto nesreće stiglo je i oko 10 armijskih helikoptera i timovi za spasavanje, saopštila je vojska.


B92, Blic, Nadlanu

Pogledajte još