Boris Novković

Dvadeset godina je prošlo od njegovog prvog albuma "Kuda idu izgubljene djevojke". Turnejom "Mojih prvih dvadeset" obeležiće taj jubilej, i obići pet balkanskih gradova koji su bili značajni za njegovu karijeru. U okviru te turneje, Boris Novković dolazi i u Beograd

Da li se radujete koncertu u Beogradu?
Boris: Jako se radujem. Ja sam užasno dobro raspoložen ovih dana jer kad neko slavi dvadeset godina rada to nije svaki dan. Drago mi je što ćemo učvrstiti tu moju koncertnu naviku koja je nedostajala jedno vreme i nadam se da ćemo se zajedno zabaviti na toj proslavi.

Koji će prateći bend biti sa tobom na bini Centra „Sava“?
Boris: Prateći bend je gotovo isti kao prošle godine, osam muzičara na stage-u, plus još neki gosti, prateći vokali... Jedino mislim da nam ove godine neće biti Stjepan Većković koji svira one etno instrumente, jer je na turneji u Japanu.

Kojom ćete pesmom otvoriti koncert?
Boris: To uvek volim da ostavim za neku svoju analizu da vidim šta bi to bilo. Ali postoji pesma „Ostvaren san“ na mom poslednjem albumu, koja ima tu neku simboliku, ostvaren san, 20 godina... pa eto, možda će biti ta pesma.

Šta ćete svirati na koncertu? Hoće li biti više novih ili starih pesama?
Boris: Biće svega, dosta će tu biti repertoara. Ono što je interesantno za ovaj koncert, pošto prolazim tih dvadeset godina, jeste da ću odsvirati i par pesama koje nisam ja pevao, ali sam ih napisao za druge izvođače. Tu je jedna pesma za Tonija Cetinskog, kojom se probio „Tebe ne bih mjenjao“, pa za Severinu, možda ćemo napraviti tu „Štiklu“ u rokerskoj verziji.

Od „Kuda idu izgubljene djevojke“, do albuma „Ostvareni san“, da li je Boris Novković ostvario svoje snove?
Boris: Nisam sve! Neke jesam sigurno, ali nisam sve. Ja sam rekao da će moj san biti ostvaren u potpunosti ako, još dvadeset godina bi bilo dovoljno doživeti, ako bi mi se to dogodilo onda bi ih ostvario, jer mi je definitivno želja da se celog života bavim ovim poslom. Ako to uspem, onda ću ostvariti sve svoje snove.

Koji su planovi za „drugih dvadeset“?
Boris: Osim što ćemo napraviti taj DVD sa snimcima svega ovoga, proslave ovih „Prvih dvadeset“, tu je i CD s novom pesmom, stavićemo tačku na tih prvih dvadeset godina, pa ćemo lagano zakotrljati neke kamenčiće pa ćemo videti da li će se oni zakotrljati dalje u tih dvadeset godina, tu je novi album... Najveća mi je želja da u tih dvadeset bude bar još pet pesama koje će ostati iza mene, kao što mislim da ih imam do sada.

Da li će osim ovih pet koncerata na Balkanu, biti još nekih u Evropi?
Boris: Biće, biće nešto. Mi smo i sad svirali malo i u Nemačkoj nedavno, imali smo dva koncerta u Štutgartu. Ali to je ono što ja ne najavljujem glasno i pompezno kao ove koncerte koji su mi bitni, u gradovima za koje sam ja zaista vezan. Ovo ostalo su nekakve mini turneje koje ćemo sigurno raditi.

Kakva je muzička scena danas, na prostorima ex-yu?
Boris: Mislim da je ona u skladu sa današnjim načinom života. To je jedan instant, brzi, hiperaktivni, ludi život, i takva je i scena. Sve više se seli na mobilne telefone, na ove neke čudne spravice, sve više je to „one man hit“, sve je manje institucija. Nekad je sve bilo: staviš iglu na gramofon i slušaš, zavališ se polako u svoj trosed i razmišljaš. Danas je sve na blic

Šta biste preporučili onda onima koji se sada bave muzikom?
Boris: Preporučio bi im da kreću u muziku živeći svoje snove, imajući snove kao cilj, a ne brzu zaradu. To je poenta. Jedino će takvi ostvariti neku značajniju karijeru. Kad kreneš sa ovih drugih pozicija onda je to kratkog daha.


Pogledajte još