Država svima povezuje staž

BEOGRAD, 20. avgust 2009. (FoNet) - Vlada Srbije, odnosno njena Radna grupa s ministrom rada Rasimom Ljajićem na čelu, završila je načelni paket mera čiji je cilj da pomogne svim radnicima kojima poslodavci nisu redovno uplaćivali doprinose, zbog čega ne mogu u penziju niti kod lekara, jer nemaju zdravstvenu knjižicu.

Prema planu socijalne sigurnosti u koji je "Blic" imao uvid, sedam je ključnih tačaka koje bi trebalo da obezbede sigurniji život srpskom radniku koji svoj hleb sve češće traži na uličnim protestima.

Pored povezivanja staža za zaposlene kojima doprinos nije uplaćivan od 2005. do 2009, Vlada planira i sklapanje sporazuma o socijalnom partnerstvu, obezbeđenje prava radnika na zdravstveno osiguranje, sprečavanje zloupotreba i različitih oblika privrednog kriminala, prekvalifikaciju zaposlenih, jednokratnu pomoć za radnike, kao i konverziju potraživanja u kapital, što podrazumeva i mogućnost da zaposleni postanu vlasnici preduzeća konverzijom svojih potraživanja.

Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, objasnio je za "Blic" da će Vlada, ili izmenom zakona ili uredbom, omogućiti povezivanje staža za sve koji su radili, a ne mogu u penziju jer  poslodavac jednostavno nije ispunio svoju obavezu da uplati doprinose.

Takvih radnika je danas u Srbiji između stotinu i dve stotine hiljada,  procena je Ministarstva rada i socijalne politike.

Pogledajte još