Upozoravajuće: Deset znakova da ste u lošoj vezi

„Zdravo za gotovo“
Osećate da vas partner podrazumeva, da smatra kako je sve što činite za njega uobičajeno, iako vi ulažete vanredne napore da biste mu ispunili želje? Ovo se događa parovima koji su dugo zajedno, ali i onima koji su tek počeli da se zabavljaju, ali je jedan malo više zaljubljen. Obe okolnosti su negativne za vezu. Razgovarajte sa partnerom da li je ikako moguće da popravite odnos. Ako nije, vreme je da potražite sreću sa nekim drugim.

Retko viđate prijatelje
Otkako ste u vezi, počeli ste da zapostavljate svoje prijatelje i članove familije? Da biste bili srećni, neophodno je da održavate kontakt sa svim ljudima koji su bili deo vašeg života pre nego što ste upoznali „gospodina savršenog“. Ukoliko vam on brani da se viđate sa prijateljicama i rođacima, zapitajte se sa kim zapravo imate posla.

Uvrede i nepoštovanje
Da bi veza bila uspešna, neophodno je međusobno poštovanje. Nedostatak poštovanja dovodi do učestalih kritika i uvreda. Jedan od glavnih znakova loše veze je partner koji vređa i ponižava. Ostavite ga!

„Ja sam uvek u pravu“
Ukoliko je vašem partneru najvažnije da iz svake diskusije izađe kao pobednik, zapitajte se da li ćete ikada imati pravo da kažete ono što mislite a da ne u isto vreme „popijete“ salvu uvreda. Psiholozi objašnjavaju da je za mentalno zdravlje bitnije da budete srećni, nego da uvek budete u pravu. Ali, ukoliko partner konstantno nipodaštava vaše mišljenje, to je znak da ste u lošoj vezi bez srećne budućnosti.

(Ne)poverenje
Primećujete da vaš muškarac kontroliše SMS-ove koje dobijate ili krišom čita vaše mejlove? Poverenje je ključ dobre veze. Objasnite mu da nema razloga da vas kontroliše, a ako to i posle otvorenog razgovora nastavi da radi, vreme je za rastanak.

Ljubomora
Dobili ste posao o kom ste oduvek maštali, a vaš partner se nije obradovao? Ako vas ne podržava danas, kada ste na početku karijere, zapitajte se kako će reagovati ako budete uspešniji od njega? Ljubav podrazumeva podršku, a ne ljubomoru na partnerov uspeh.

Neiskrenost
Ako se plašite da će vaš aktuelni partner jednoga dana iskoristiti protiv vas tajnu koju ste mu poverili, ne bi ni trebalo da započinjete vezu. Parovi moraju da budu maksimalno otvoreni i iskreni jedno prema drugom, bez straha od eventualnog povređivanja.

Ko je kriv?
Svađe su sastavni deo svakog odnosa, ali kada prerastu u „ratove“, vreme je da se zapitate čemu vaša veza vodi.

Prećutkivanje

Partner sve češće izbegava da kaže zbog čega se zadržao na poslu ili menja temu kada ga nešto pitate? Zdrava veza podrazumeva apsolutnu iskrenost, bez prećutkivanja.

Prestanak komunikacije
Provodite vreme zajedno, ali ne razgovarate o onome što se dogodilo na poslu ili u porodici? Ne osećate potrebu da ispričate partneru ono što vas raduje ili rastužuje, a i on se isto ponaša? Ne zavaravajte se da ste u skladnoj vezi samo zato što je vaš seksualni život dobar. Komunikacija je od presudne važnosti za kvalitetnu vezu. Ako ste prestali da pričate sa partnerom o svakodnevnim stvarima, to je siguran znak da možete da živite i bez njega.

S.M.
Foto: yayimages

Pogledajte još