Ovo su sigurni znaci da vaše dete ima alergiju

Često trlja nos
Jedan od najsigurnijih znakova da vaše dete ima alergiju. Ono neće samo da se seti da izduva nos, niti da vam kaže da ga često svrbi, ali ako primetite da često trlja nos, obavezno pomenite lekaru.

Reaguje na promenu vremena ili godišnjih doba
Ako početkom jeseni ili proleća dete počne da slinavi ili kija, to je verovatno zbog alergija. Alergije mogu da se otkriju i u toku zime kad dete zbog čestog boravka u kući može da ispolji alergiju na prašinu.

Odjednom mu je loše

Vodili ste dete u park ili se igralo sa životinjama, jelo je nešto novo, a onda počelo da kašlje, suze mu oči, čak ima i malu temperaturu? Ako bilo koja od ovih aktivnosti pokrene reakciju, sigurno je u pitanju alergija.

Često kija

Ovo je prvi znak da se alergija sprema. Tako da znate, ako dete često kija, a nema druge simptome prehlade, alergija je u pitanju. Probajte da pratite ove simptome kako biste mogli da objasnite pedijatru kad i kako se ispoljavaju.

Nos mu je hronično slinav
Ako vašem mališanu stalno curi nos, pravac kod lekara. Ovu alergijsku reakciju mrze svi jer nos ume da curi nedeljama dok se alergen ne ukloni.

Ima osipe
Osip može mnogo toga da izazove, ali najbolje je da posetite pedijatra da vam kaže tačan uzrok. Ako je osip na alergijskoj bazi, najčešće je ključ u promeni ishrane.

Često boluje
Deca koja imaju alergije se često i razboljevaju. Do toga dolazi jer ih simptomi alergije iscrpe pa su podložniji bolestima. Česti bronhitisi i prehlade su siguran znak alergija.

Ovo su znaci da bi vaše dete moglo da ima alergiju. Naravno, teško je biti siguran, ali ako vidite neki od njih, ipak posetite lekara, čisto da bi bili sigurni.

foto: yayimages.com/naumoid
T.D.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.