Biljke koje će pročistiti vazduh vašeg doma

Bambus palma
Ne samo što lepo izgleda, ova biljka će pročistiti sve hemikalije iz vazduha. Može da stoji na tamnim mestima, a uklanja karbon monoksid, benzen, formaldehid, ksilen i hloroform, što ga čini savršenim izborom za dnevnu, spavaću sobu ili kupatilo.

Engleski bršljan
Iako je u bašti korov, možete da je posadite u saksiju i držite kao ukrasnu biljku koja može da stoji na mračnim mestima. Čisti vazduh od benzina, karbon monoksida, formaldehida, trihloroetilena i apsorbuje čestice fekalne materije zbog čega je odlična za kupatilo.

Fikus

Ili gumeni fikus je zimzelena biljka koja voli jarku svetlost i dosta đubriva i vode. Čisti vazduh od formaldehida, karbon monoksida i trihlorietilena, Možete ga držati kod mašine za veš ili u dnevnoj sobi, jer je moguće i da nameštaj odaje formaldehid.

Hrizantema
Iako cvetaju samo 6 nedelja, za to vreme odrade sjajan posao. Stavite je na indirektnu sunčevu svetlost i redovno zalivajte, a ona će čistiti vazduh od amonijaka, formaldehida, benzena i ksilena.

Aloe Vera
Najpoznatija je kao sredstvo za opekotine, posekotine, ujede i iritacije kože, a može da posluži i kao sjajan filter vazduha. Ova biljka voli sunce, tako da će osunčani prozor biti savršen za nju, a čisti vazduh od benzena i formaldehida.

Koliko god se mi trudili da nam dom bude savršeno bezbedan, ipak smo svakodnevno izloženi hemikalijama. Ove biljke su tu da nam pročiste vazduh u domu. Imate li vi neku od ovih u kuči?

Foto: yayimages.com/imarin
T.D.

Pogledajte još