Šteta od 15 miliona evra: Sneg uništio rod voćarima u Ivanjici

Ovo je nezapamćeno, ne kada je reč o visini snežnog pokrivača, već o nastaloj šteti na malinama koje su skoro procvetale, kao i ostalo voće", kaže predsednik opštine Milomir Zorić, dodajući da niko nije slutio da će ovaj kraj zadesiti u sred proleća takva elementarna nepogoda.

Prema njegovim rečima, voćari ceo dan zovu opštinu i plaču, imajući u vidu da im je to jedini izvor prihoda.

"Na Bratljevu je put neprohodan jer je sneg visine 70 cm. Uništeni su malinjaci i voćnjaci, godina je izgubljena za ljude koji žive od ove delatnosti. Ne želim da budem dramatičan, medjutim, sve me to pogodilo kao čoveka i kao predsednika (opštine), budući da je, prema procenama, šteta izmedju 10 i 15 miliona evra samo kada je malina u pitanju"
, naveo je on.

Zorić napominje da će se putevi očistiti, medjutim, kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja posledice su nesagledive za ovu godinu.

"Prihod od maline u ivanjičkoj opštini je bio na godišnjem nivou blizu 20 miliona evra, sutra će zasedati Štab za vanredne situacije i poljoprivredni stručnjaci kako bismo imali jasniju sliku o nastaloj šteti. Nadamo se da će resorno ministarstvo i svi nadležni imati razumevanja i pružiti pomoć proizvodjačima kojima je ovo jedini izvor prihoda, kako bi se gubitak umanjio", zaključio je prvi čovek opštine Ivanjica.

Izvor: b92
Foto: Yayimages/Stocksnnaper

Pogledajte još